Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine otkrili su osam krivotvorenih dokumenata na graničnim prijelazima na izlasku iz naše zemlje u protekla tri dana.

Na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradiška službenici granične policije otkrili su krivotvorene putovnice Bugarske. Pregledom prtljaga na drugoj liniji graničnih provjera nađeni su originalni dokumenti na osnovu kojih je utvrđeno da se radi o državljanima Sirije, izvijestila u ponedjeljak Granična policija BiH.

U drugom slučaju, otkrivene su osobne iskaznice Španjolske. Pregledom osoba nađene su potvrde o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil u BiH te je ustanovljeno da se radi o državljaninu Irana i dvoje državljana Makedonije. Kontrolirani su u autobusima koji vozili iz Sarajeva za Beč i Zagreb.

O navedenom je obaviješten tužitelj Okružnog javnog tužiteljstva u Banjoj Luci. Prema njegovoj naredbi protiv stranih državljana bit će dostavljeno izvješće o počinjenom kaznenom djelu krivotvorenja isprave.

Na Međunarodnom aerodromu Banja Luka na letu za Bruxelles otkrivene su krivotvorene osobne iskaznice Češke i Španjolske. Dokumente su prilikom kontrole na uvid dala dvojica stranih državljana koji su izjavili da dolaze iz Irana. Za osobnu iskaznicu Češke utvrđeno je da je potražuje Interpol kao ukraden/izgubljen dokument.

Svi strani državljani predani su pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje, dok su krivotvoreni dokumenti privremeno oduzeti, navodi Granična policija BiH.