Duhanski proizvod uvijek je rizičan kada se radi o zdravlju pacijenta pušača. Brojna naučna istraživanja ukazuju na to da pušenje dodatno uvećava mogućnost odbačaja dentalnih implantata u vremenu oseointegracije, ali može utjecati i na dugoročno preživljavanje implantata.

Usta i pluća pacijenata pušača/konzumenata duhana i duhanskih proizvoda prve su stanice kontakta s duhanskim dimom. Konzumiranje duhana i duhanskih proizvoda ima dva glavna efekta na oralno zdravlje

Prvo, inhalirani dim zapravo nagriza oralna tkivo i proizvodi keratozu – zadebljanje gornjeg sloja ćelija oralnih tkiva, što začepljuje i oštećuje pljuvačne žlijezde i dovodi do suhoće usta. Drugo, nikotin i njegovi brojni nusprodukti utječu na periferne krvne sudove, u suštini ih blokiraju tako da nastaje smanjenje dotoka krvi na područja koja opskrbljuju.

Ovo utječe i na regeneratorne, ali i imunološke mehanizme. Suhoća usta, također, uzrokuje povećanje rasta patogenih bakterija, što povećava i mogućnost nastanka parodontne bolesti. Dugoročni efekti hronične upotrebe duhana su dobro poznata povećana učestalost kardiovaskularnih, metaboličkih, pulmonarnih bolesti i karcinoma. 

Uspjeh dentalnih implantata počiva na posebnim površinskim svojstvima titana, od kojih su napravljeni dentalni implantati, i sposobnosti kosti čeljusti da se “spoji” s njima, u procesu koji se zove oseointegracija. Pušenje u neposrednom posthirurškom periodu nakon postavljanja dentalnih implantata prolongira period zarastanja, povećavajući rizik od infekcije i ranog gubitka implantata.

Iako nije apsolutna kontraindikacija, rizik od neuspjeha implantata i komplikacija veći je kod pušača tokom početne faze zarastanja nakon ugradnje dentalnih implantata, posebno kada kod pacijenta postoji duža povijest pušenja.  

Nakon uspješnog zarastanja kod pacijenata konzumenata duhana i duhanskih proizvoda postavlja se pitanje: Šta je s uspješno integriranim implantatima kod ovih pacijenata?


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Konzumiranja cigareta uvećava mogućnost odbacivanja dentalnih implantata / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.