Policijski komesar Mujo Koričić potvrdio da je ilegalni migrant, kojeg je uhapsila policija u Bihaću, osumnjičen za sudjelovanje u ubistvu pet osoba.

U posljednja četiri mjeseca u Unsko-sanskom kantonu počinjeno je 250 krivičnih djela poput pokušaja ubistva, silovanja, teških krađa, krađa auta ili provala, saopćio je policijski komesar Mujo Koričić.

“Nakon preduzetih dodatnih mjera stanje je stabilizirano i u protekloj sedmici nije bilo niti jednog novog krivičnog djela povezanog s migrantima”, dodao je Koričić.

On je za Radioteleviziju Unsko-sanskog kantona kazao da je ilegalni migrant, kojeg je uhapsila policija u Bihaću, osumnjičen za sudjelovanje u ubistvu pet osoba.

Rekao je da je riječ o osobi koja je uhapšena prije dvije sedmice zbog drugih kaznenih djela. Dodatnim provjerama utvrđeno je kako je za njim raspisana potjernica jer ga se tereti za ubistvo pet ilegalnih migranata tokom međusobnog sukoba u Makedoniji.

“Taj se čovjek nalazi ovdje”, kazao je policijski komesar.

Koričić nije potvrdio identitet uhapšenog, ali je istakao da se policija na bihaćkom području zbog migrantske krize suočava sa sve većim brojem kaznenih djela, prenosi Hina.

Cilj je zatvoriti u naselju Borići
Najavio je da će nakon otvaranja novih centara za smještaj migranata na području Bihaća biti poduzete dodatne mjere kako bi se onemogućio njihov boravak na otvorenome i kontroliralo njihovo kretanje.

Cilj je zatvoriti improvizirani kamp kod nekadašnjeg učeničkog doma u naselju Borići gdje dio migranata boravi pod šatorima, rekao je Koričić te istakao da je “plan da se završi zaključno s sljedećom sedmicom”.

Koričić tvrdi da je proteklih dana spriječen dolazak novih migranata na područje Unsko-sanskog kantona.

U proteklih šest dana sa kantonalne granica vraćeno je oko 700 migranata, rekao je.

‘Nema ulaza u kanton’
“Ulaza u kanton do daljnjeg nema”, kazao je Koričić, ali je potvrdio da su i smještajni kapaciteti u centrima u Sarajevu kamo se migrante vraća već popunjeni.

Sada se otvara pitanje, dodao je, što će biti s onima koji uglavnom idu prema glavnom gradu BiH kada uspiju ući u tu zemlju.

Koričić kaže da je to novi problem s kojim će se sada morati pozabaviti Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a jedino trajno rješenje po njemu je zatvaranje granice sa Srbijom i Crnom Gorom.

Od utorka, otkada je zbog protesta migranata zatvoren granični prijelaz Maljevac-Velika Kladuša, do subote uvečer na granicama USK-a spriječen je ulazak oko 700 migranata u Kanton, koji su mahom došli vozovima i autobusima iz Sarajeva.