Korigiranje granica na Kosovu put za nove agresije i opasnost za BIH

vijesti.ba

Zagrebački politički analitičar Davor Gjenero za Vijesti.ba prokomentarisao je mogućnost otvaranja Pandorine kutije na Kosovu, te šta bi promjene granica na Balkanu konkretno značile u slučaju Bosne i Hercegovine.
Gjenero napominje kako je nepromjenjivost granica bila jedna od čvrstih tačaka međunarodnog poretka.

– U vrijeme kad je Miloševićev režim držao pod okupacijom trećinu hrvatske teritorije, ili više od polovine bosanskohercegovačke, žrtvama agresije to je načelo bilo svojevrsno olakšanje – poručuje Gjenero na početku razgovora.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica je s mnogo skrupula prema načelu nepromjenjivosti granica i pravu na zaštitu suvereniteta donosila odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, upravo zato da ne bi pogazila načela međunarodnog poretka.

– Na zahtjev Srbije da raspravi o (ne)legalnosti Deklaracije o nezavisnosti Kosova, UN-ov je Međunarodni sud u Haagu procijenio da načelo zaštite ljudskih prava ima prednost pred načelom zaštite suvereniteta, i da je samostalnost Kosova proglašena kako bi se spriječili najteži oblici kršenja ljudskih prava stanovnika Kosova, koje je Miloševićev režim kontinuirano provodio, a naročito flagrantno 1999. godine – dodaje Gjenero.

Našem sagovorniku teško je procijeniti šta znači “korigiranje granica” o kojem se sada raspravlja.

– Za Kosovo to može biti prijeki put dode facto priznanja njegove državnosti od strane Srbije, ali može biti i put u otvaranje prostora novim agresijama, kakva je bila ona Rusije na Krim – konstatuje Gjenero.

Poručuje da predstavnici međunarodne zajednice tvrde kako BiH nije na dnevnom redu, da se raspravlja samo o razgraničenju na Kosovu, ali ako bi se pogazili temeljni principi međunarodnog prava, to bi mogao biti uvod u seriju ozbiljnih potresa.

– Doduše, jasno je da Sarajevo nikad ne bi pristalo na “dogovor” o “razgraničenju” kakvo želi Milorad Dodik, ali održivost BiH napuštanjem načela nepovredivosti granica došla bi u pitanje. Najgore od svega je da, unatoč dobrom startu još s Washingtonskim ugovorom, Hrvati i Bošnjaci unutar FBiH do danas nisu uredili svoje odnose, a način na koji se ponaša predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva iz redova hrvatskog naroda Dragan Čović dodatno ugrožava stabilnost i održivost BiH – upozorava Gjenero.

Smatra i da bi Hrvati i Bošnjaci morali u najkraćem mogućem roku konsolidirati svoje odnose.

– Hrvati bi se morali odreći ideje trećeg entiteta, a Bošnjaci bilo kakvog koncepta unitarnog uređenja FBiH i BiH. Međunarodna zajednica mora ustrajati na nepriznavanju rezultata etničkog čišćenja, i pod tim uvjetima održivost BiH ne bi smjela biti upitna – tvrdi Gjenero.

Najavu koalicije Milorada Dodika i Dragana Čovića ocjenjuje najgorom viješću za BiH, ali se nada da do nje ipak neće doći.

– Hrvatska je konačno i službeno, iz usta svog premijera, rekla da se protivi bilo kakvoj promjeni granica, i taj stav premijer Andrej Plenković izrekao je pred njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Hrvatska će morati obaviti svoj dio posla kad je riječ o “discipliniranju” Čovića i njegovih sljedbenika – zaključuje Gjenero u razgovoru za Vijesti.ba.

D.K.

(Vijesti.ba)

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...