Svakodnevno korištenje stepenica na poslu ima brojne benefite (Foto: Ilustracija)
Koriste li uposlenici javnih ustanova lift ili stepenice

Svakodnevno korištenje stepenica smanjuje rizik od bolesti srca, dijabetesa i visokog krvnog pritiska, povećava nivo energije, poboljšava imuni sistem

Autor: D.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica ispitat će 200 uposlenika javnih ustanova koriste li stepenice umjesto lifta te znaju li koje su dobrobiti ove navike.

Fizička aktivnost

U Institutu navode da je ranijim istraživanjem uposlenih na „sjedećim“ poslovima, a takvim se smatraju radnici koji provode 6 do 8 sati sjedeći za računarom, ustanovljeno da više od 90 posto uposlenika ne koristi stepenice i nema redovnu fizičku aktivnost. Čine to zbog neznanja o zdravstvenim benefitima, manjka kondicije, stalne žurbe na posao, zbog navike korištenja lifta i slično.

– Svakodnevno korištenje stepenica smanjuje rizik od bolesti srca, rizik od dijabetesa i visokog krvnog pritiska, rizik od osteoporoze, povećava nivo energije, unapređuje imuni sistem, jača mišiće i zglobove, povećava lučenje hormona endorfina, što ima povoljan utjecaj na mozak, te pomaže održavanju tjelesne težine i gubitku viška kilograma – navode iz Instituta.

Zenica je odabrana za implementaciju projekta ‘Smanjenje faktora zdravstvenih rizika“, uz Mostar (FBiH), Laktaše i Doboj (RS). Projekt podržava Švicarska agencija za saradnju i razvoj (SDC), a provode ga entitetska ministarstva zdravstva u suradnji sa Svjetskom bankom.

Predavanje ljekara

Tim projekta Instituta stupit će u kontakt s odabranim ustanovama i institucijama te početi implementaciju projekta koji uključuje radionice i predavanja ljekara o zdravstvenim aspektima te promjene, ali i postavljanje „signalizacije“ na stepeništa i oko njih u javnim objektima.

Projekt će biti implementiran od aprila do juna na području grada Zenica, a dio je javnog poziva “Smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva u BiH – Prevencija bolesti i promocija zdravlja za četiri faktora rizika – pušenje, alkohol, ishrana, fizička aktivnost.

(Autor: Avaz)