Neki nogometaši iz engleske Premier lige odbijaju prihvatiti smanjenje plaća.

Došlo je tako do svojevrsnog rata između njih i klubova. Direktori klubova smatrali su kako će igrači bez problema prihvatiti njihov prijedlog o rezanju plaća ili otplaćivanju s odgodama bar 30% rate kako bi preživjeli krizu s korona virusom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

No poruka koju su dobili nazad od nekih nije ih zadovoljila:

– Radije bismo dali novac NHS-u (Nacionalna zdravstvena služba) nego pomogli našim bogatim vlasnicima. 

Te igrače podržalo je i engleska Udruga profesionalnih nogometaša te je snažno odbrusila političarima koji su popljuvali te nogometaše. Među najistaknutijim licima zasad su zvijezda Manchester Cityja Kevin De Bruyne, golman Tottenhama Hugo Lloris, kapetan Manchester Uniteda Harry Maguire i kapetan Liverpoola Jordan Henderson, no tu su se našli i Cezar Azpilicueta, Troy Deeney, Mark Noble…

Iz Udruge su poručili kako bi takav rez na plaćama igrača zapravo oštetio javne usluge koje se bore s pandemijom:

– Predložen rez od 30% na igračke plaće značio bi oko 500 milijuna funti manje kroz godinu dana što bi državi donijelo preko 200 milijuna funti gubitka na raznim poreznim davanjima. Što takvi rezovi znače Nacionalnoj zdravstvenoj službi? Je li to uračunato u prijedlog Premier lige, je li o tome razmišljao čelnik našeg zdravstva Matt Hancock kada je tražio od igrača da pristanu na rezove?

U subotu je održan sastanak na kojem je sudjelovalo oko 60 ljudi. Bio je tu barem po jedan igrač iz svih 20 klubova Premiershipa, zajedno s izvršnim direktorima, menadžerima i ostalim bitnim figurama. Zaključak sastanka bio je da bi u slučaju prekida sezone gubitak bio do jedne milijarde funti. A igračke plaće velika su svota…

No ta trojica igrača nisu bila zainteresirana.

Jedan od njih je istupio i rekao:

– Svi klubovi su u vlasništvu bogatih ljudi, zašto bismo radili nešto za njih?

Drugi je igrač za Sun rekao: 

– Brojni igrači već pomažu na svoju ruku, u tišini.

Ipak, iza njihovih prijedloga ne stoji puka pohlepa. Igrači su nadodali kako bi pristali na rezove ako bi oni mogli jasnije odlučivati o tome gdje taj novac naposljetku ide. Pristali bi na rez od 30% ako će cijela svota ići u zdravstvo. Žele da se donacija Engleskog nogometnog saveza zdravstvu poveća na 20 milijuna funti, kao što žele da klubovi poput Tottenhama plaćaju svoje neigračko osoblje u punoj svoti ako se oni odreknu plaća umjesto da ih šalju na 80% državne potpore. 

Više saznajte na izvornom linku: Ricardo Kulušić – Korona virus, Premiership: ‘Nećete mi rezati plaću! Dat ću novac zdravstvu, ne bogatašu’ / (24sata.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.