Glavni simptomi korona virusa su temperatura, umor i suh kašalj. Međutim, kako je ovo nov virus, stručnjaci tek uče o svemu, i moguće je da se Covid-19 pojavi bez ovih glavnih simptoma.

Umjesto toga, moguće je da se javi u vidu dijareje, mučnine, curenja nosa. To je manji broj pacijenata, a njihove priče donosi
Isla Haslam (29) je PR konsultant iz Londona. Ona, njen brat Džonatan (26), majka Džejn (56), očuh Dejv (59) i sestra Harijet (9), svi su oboljeli od korona virusa.

Prošlog vikenda, kada sam vidjela da moji prijatelji najnormalnije izlaze u grad, želela sam da im kažem da ostanu kod kuće i prestanu da ugrožavaju sebe i druge. Prećutala sam. Jer, prije dvije sedmice, i ja sam kao i oni bez ikakvog razmišljanja otputovala na porodično druženje u Safoku. Kada sam došla, mama nas je upozorila da odmah operemo ruke i da svako koristi drugi peškir. Bila je zabrinuta jer brat i ja stižemo iz Londona. Prespavala sam tamo i onda otputovala u London. Međutim, samo dan kasnije, mama me je zvala da mi kaže da moj brat, koji je riješio da ostane par dana, suho kašlje i ima temperaturu.

Nije ga to brinulo jer ima blage simptome astme. Međutim, dva dana kasnije, toliko je otežano disao da su morali da zovu Hitnu pomoć. Došli su u zaštitnim odijelima i bili su skoro sasvim sigurni da je u pitanju Covid-19. Nama su rekli da se samoizolujemo na dvije sedmice.

Negdje u to vrijeme sam se i ja razboljela. Osjećala sam se užasno, imala sam stomačne probleme i curio mi je nos. Bila sam potpuno iscrpljena. Mozak mi uopšte nije radio i nisam mogla da se skoncentrišem. Uskoro, cijelo tijelo me je boljelo a teško sam disala. Sljedeće što se desilo je da sam izgubila čulo mirisa i ukusa, kao i apetit. Pet dana ništa nisam pojela, a imala sam dijareju.

Jednog dana spavala sam 17 sati. Pila sam lekove za prehladu. Na svu sreću, živim sama pa sam mogla da se izolujem a prijateji su mi donijeli zalihe.

Prošlo je šest dana dok nije počinjalo da mi bude bolje. I tek što je meni počelo da biva bolje, mama je dobila prve simptome. Ona pati od astme i više nije mogla da diše, pa je u nedelju prebačena u bolnicu. Na svu sreću, otpustili su je u ponedeljak. Moji očuh i sestra imali su temperaturu, kašalj i bili su strašno umorni.

Nesumnjivo je to najteža bolest sa kojom smo se moja porodica i ja suočili i presretni smo što smo je svi prebrodili i molim sve ljude da izbjegavaju svaki nepotrebni kontakt sa drugima, a kada i mora da ga bude, da to bude sa propisne razdaljine.

Tea Džurdan (50), pisac, živi u Hempširu sa suprugom Dejvidom (56) i njihovo troje dece Imodžen (13), Hugom (12) i Oskarom (10).

Nije bilo, kaže, nekakvog posebnog kašlja niti temperature.

– Umjesto toga, prvi simptom bio je neznatno golicanje na grlu, uz konstantnu glavobolju. Počelo je dva dana nakon što sam išla na rođendan kod prijatelja. Bilo nas je samo desetoro i imali smo piknik na otvorenom. Niko od prisutnih nije imao nikakve primetne simptome, ali danas znamo da je jedan od gostiju par dana prije toga bio poslom u Londonu. Kasnije se pokazalo da je imao korona virus. Svi mi prisutni smo na kraju oboljeli.

U počtku sam bila iscrpljena, vukla sam se bez ikakve snage. Nisam kašljala niti imala temperaturu, ali imala sam neki čudan osećaj u plućima, ništa posebno, ali kao da sam udahnula neki prah. Kašljalo mi se, ali nisam mogla. Nisam mogla da idem uz stepenice, da kašljem, disanje mi je bilo teško. Imala sam osjećaj i da mi je pritisak povišen. Lice i vrat bili su mi crveni i naduti. Nisam mogla da se skoncentrišem ni na šta. Samo sam željela da spavam. Izolovala sam se u spavaćoj sobi.

Prijateljica koja je organizovala piknik zvala me je da mi javi da su i drugi bolesni, ali ja sam već samoinicijativno preduzela mjere samoizolacije. Bilo mi je relativno dobro par dana, a onda odjednom kao da mi je neko stavio tegove na grudi. Nikad nisam osetila nešto tako u grudima, bilo je zastrašujuće. Imam i blagu astmu, pa sam mogla da dišem samo ako sam bila potpuno mirna i ležala na boku.

Bolovi u plućima pomalo se povlače, a svakog dana pojavi mi se neki novi simptom – bolovi u tijelu, strašni bolovi u kolenima, bol u stomaku i mučnina. Ipak, dobro se držim i trudim se da budem što pozitivnija – kaže ona.

Fiona Bugler (52) živi u Brajtonu sa sinom Frenkijem (23) i kćerkom Kjarom (19).

– Frenki je zbog posla svakodnevno u Londonu. Međutim, prije dvije nedelje, počeo je da uporno kašlje. Bio je iscrpljen i stalno je spavao. Pitali smo se da li je korona virus, ali samo jedne noći imao je temperaturu.

I ja sam odjednom počela da se osjećam loše, ali sam vjerovala da sam samo iscrpljena jer sam nedavno trčala maraton. Uskoro sam dobila visoku temperaturu – 38,5 stepeni, i nestali su mi čula ukusa i mirisa. Nisam imala apetit.

Sve me je boljelo, a iako sam bila iscrpljena nisam mogla da spavam. Imala sam i suh kašalj. Nekad bi mi se učinilo da mi je bolje, ali uskoro bi mi se javio novi simptom. Na sve to, dobila sam i urinarnu infekciju zbog koje sam kontaktirala ljekara kako bih dobila antibiotike, međutim, kada sam mu spomenula svoje simptome, rekao mi je da vjerovatno imam Covid-19 i da se brzo izolujem na najmanje sedam dana.

Tek juče sam malo živnula, deset dana nakon što su mi se pojavili simptomi. I dalje se osjećam užasno, kao da sam se otrovala i biće potrebno dosta vremena da se tijelo oporavi, iako sam ja u mnogo boljoj formi od većine svojih vršnjakinja.

(Žena Blic)

Više saznajte na izvornom linku: – Korona virusom smo se zarazili ja (29), brat (26), majka (56), očuh (59) i sestra (9): SIMPTOMI SU BILI NEOČEKIVANI / (novi.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.