Nakon Barcelone koja je još u četvrtak otvorila postupak smanjenja plaća svojim profesionalnim sportašima, u petak su još dva španjolska nogometna prvoligaša, madridski Atletico i Espanyol iz Barcelone, poslali državnom uredu za zapošljavanje zahtjev za privremenom suspenzijom ugovora.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

– Ovako grozna situacija nas prisiljava donijeti teške, ali potrebne odluke. Nažalost, kako bi klub preživio, prisiljeni smo zatražiti Postupak privremenog reguliranja zaposlenja (ERE) za igrače, trenere, tehničko osoblje i zaposlenike – napisao je generalni direktor Atletica Miguel Angel Gil Marín u pismu poslanom članovima kluba.

Gil nije naveo u kolikom će postotku biti smanjene plaće igračima i zaposlenicima dok traje izvanredno stanje u zemlji. Atletico je prije dva tjedna izborio ulazak u četvrtfinale Lige prvaka pobjedom nad europskim prvakom Liverpoolom. U prvenstvu zauzima šesto mjesto s 45 bodova, 13 manje od vodeće Barcelone.

Foto: MARCELO DEL POZO

Posljednjeplasirani Espanyol je u petak izvijestio o 70-postotnom smanjenju plaća svojim nogometašima čime je slijedio primjer svog velikog gradskog susjeda Barcelone.

– Zbog privremene suspenzije natjecanja te izvanredne situacije koju proživljavamo upravo smo pred nadležnim uredom za zapošljavanje otvorili Postupak privremenog reguliranja zaposlenja (ERE) – priopćio je Espanyol pozvavši se na “višu silu”.

Mjera će utjecati na igrače, trenere, fizioterapeute prve muške i ženske ekipe, a također i na one iz podmlatka.

– Smanjili smo im radne sate za 70 posto. Svi su obaviješteni o tome te su iskazali razumijevanje i poštovanje – naveo je Espanyol.

VIRTUALNI TURNIR PRVOLIGAŠA

Kad nema pravih, i virtualne su dobre: Asensio osvojio Primeru

Proporcionalno će im za 70 posto biti smanjene plaće tijekom izvanrednog stanja koje u zemlji počelo 14. ožujka a trajat će minimalno do 11. travnja.

Tu odluku tek treba potvrditi ured za zapošljavanje u Barceloni kojem je dostavljen zahtjev. Igrači bi trebali nastaviti vježbati u svojim stanovima i kućama, kao što su to individualno radili prethodna dva tjedna.

Barcelona je istu mjeru najavila u četvrtak navečer no nije okrirla u kolikom je postotku smanjila radno vrijeme igračima i zaposlenicima. 

ČEKA SE POTEZ SEVILLE

Barcelona spremna na prodaju: Za Raketu traži 20 milijuna €!

Barcelonini nogometaši, košarkaši i rukometaši, među kojima hrvatski igrači Ivan Rakitić, Ante Tomić i Luka Cindrić ovaj tjedan nisu uspjeli postići dogovor o sporazumnom smanjivanju plaća. Nisu se mogli dogovoriti oko postotka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

Espanyol je izvijestio kako je sa svojima postigao prijateljski dogovor.

– Momčad je iskala dobru volju i spremnost na postizanje prijateljskog sporazuma pa klub nije morao posezati za drastičnijim radnim mjerama – navedeno je u priopćenju.

U Španjolskoj je u petak broj oboljelih od koronavirusa porastao za gotovo 7.900 premašivši 64.000. Klubovi tenutno ne dobivaju prihode od televizijskih prava, ulaznica i suvenira jer je 47 milijuna stanovnika u kućama, a stadioni i trgovine s dresovima su zatvorene.

REAL ZOVE

Tata Haaland: Erling dobro igra u Borussiji, ali mora ići dalje…

U Španjolskoj u slučaju “više sile”, kakva je nastala uvođenjem izvanrednog stanja u zemlji 14. ožujka, kompanije mogu otvoriti Postupak privremenog reguliranja zaposlenja (Expediente de Regulación Temporal de Empleo – ERTE). To su proteklih tjedana učinile kompanije Burger King, Seat, Iberia, Air Europa i Volkswagen. Zaposlenici kada uđu u postupak ERTE mogu tražiti i državnu naknadu za nezaposlene do određenog iznosa ako ispunjavaju kriterije.

Više saznajte na izvornom linku: HINA – Koronavirus: Atletico i Espanyol smanjuju plaće / (24sata.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.