Zaraza koronavirusom jutros je ustanovljena kod još devet osoba u Tuzli, potvrđeno je iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK.

Također, Zavod za javno zdravstvo FBiH potvrdio je 7 novih slučajeva u Hercegovini koji su u statistiku uvedeni jutros u 10 sati.

Kako saznajemo, pet osoba u Tuzli su bile u kontaktu sa ranije zaraženima iz Medicinskog instituta Bayer, poznatijeg pod nekadašnjim nazivom Centar za srce.

Nakon potvrđivanja da je koronavirusom u Tuzli zaražena medicinska sestra iz Medicinskog instituta Bayer u Tuzli pod epidemiološkim nadzorom našlo se okvirno 100 osoba koje su bile u njenom bliskom kontaktu.

Testiranju na koronavirus tokom noći je podvrgnuto 46 osoba, a ministrica zdravstva TK Dajana Čolić za Klix.ba je kazala da dosadašnje analize Zavoda za mikrobiologiju UKC-a Tuzla pokazuju da je koronavirusom zaraženo još devet osoba.

Čolić je navela da je pet novozaraženih povezano sa osobama iz Medicinskog instituta Bayer kojima je jučer utvrđeno prisustvo SARS-CoV-2 virusa.

Nulta osoba još uvijek nije pronađena, a prema trenutno dostupnim zvaničnim informacijama u samoizolaciji će se naći okvirno 300 osoba.

U izolatoriju Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli trentutno je hospitalizorano devet pacijenata.

Slučajevi u Hercegovini

Kad je u pitanju jug zemlje, riječ je o dva slučaja Mostaru i pet slučajeva u Čitluku koji su potvrđeni sinoć, ali su u statistiku uvedeni tek jutros.
Računajući uz to da su još 4 osobe zaražene koronavirusom u Konjicu i jedno u Posušju, što smo već pisali u ovom hercegovačkom kantonu je registrovano 12 novooboljelih osoba u prošla 24 sata.

Kako bismo zajedno što brže prebrodili pošast virusa, građanima Bosne i Hercegovine savjetujemo ponašanje koje je u skladu sa preporukama i naredbama nadležnih institucija i vlasti, a izolacija je namjanje što moramo učiniti.

Izvor: USKinfo.ba