Zbog dobrovoljnog odricanja 10-posto plaće nogometaša i košarkaša, Real Madrid neće smanjivati plaće ostalim zaposlenicima. No ako se prvenstvo slučajno ne nastavi odreći će se 20 posto plaće.

Foto: nph/NordPhoto/PIXSELLNordPhoto/PIXSELL

– Ovom odlukom koju su prihvatili igrači, treneri i zaposlenici bit će izbjegnute traumatične mjere koje bi pogodile ostale zaposlenike kluba. Osim toga doprinijet će financijskom cilju kluba u trenutku opadajućih prihoda dok su otkazana natjecanja, a paralizirana većina komercijalnih aktivnosti kluba – priopćio je Real Madrid.

KROOS: DAJTE PUNI IZNOS!

‘Protiv smanjenja sam! Igrači Barce su klubu poklonili novac’

Real Madrid je ranije ovaj tjedan poručio kako nije namjeravao smanjiti plaće svojim igračima, no promijenio je odluku nakon poziva La Lige, organizatora španjolskog prvenstva. La Liga, savjetodavno tijelo pod kojim se nalaze 42 momčadi prve i druge lige, pozvala je u petak sve klubove da zbog „teške financijske situacije“ u španjolskom nogometu smanje plaće svojim igračima dok traje izvanredno stanje u Španjolskoj.

Foto: nph/NordPhoto/PIXSELLNordPhoto/PIXSELL

Barcelona, Atlético Madrid, Sevilla i Espanyol srezali su plaće igračima 70 posto dok traje izvanredno stanje započeto 13. ožujka. Od tada se 47 milijuna stanovnika nalazi zatvoreno doma kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa, a nogometaši individualno vježbaju u svojim stanovima i kućama. Natjecanja su otkazana do daljnjeg a stadioni zaključani. Klubovi ne dobivaju novac od ulaznica, televizijskih prava i suvenira.

Napravili su ‘fiksni rez’

Real Madrid, europski i svjetski prvak od 2016. do 2018. godine, nakupio je zalihe novca proteklih sezona pa je procijenio kako zbog sadašnjeg izostanka prihoda njegovo poslovanje nije financijski ugroženo. Na plaće mu odlazi 52 posto prihoda dok primjerice Barcelona izdvaja oko 61 posto prihoda. Taj postotak bi mogao narasti u nadolazećim tjednima jer su plaće fiksni trošak, dok prihod sada pada.

POGLEDAJTE PORUKU PODRŠKE DOMINIKA LIVAKOVIĆA

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

UEFA traži od klubova da ne prijeđu granicu od 70 posto jer bi mogli doći u situaciji da ne mogu izvršavati svoje tekuće obveze i otplaćivati dugove.

Real Madrid je primijenio drugačiju formulu u odnosu na ostale klubove prilikom smanjenja plaće. Njegovi igrači su se dobrovoljno odrekli 10 posto godišnje plaće ako se prvenstvo nastavi, a bude li otkazano odreći će se 20 posto godišnje plaće. Njima dakle neće biti smanjena plaća tijekom izvanrednog stanja, nego su pristali na fiksni rez. Ostali klubovi namjeravaju vratiti igrače na punu plaću kada prođe izvanredno stanje zbog koronavirusa.

Foto: nph/NordPhoto/PIXSELLNordPhoto/PIXSELL

 La Liga očekuje nastavak prvenstva 29. svibnja ili kasnije u lipnju, a njen predsjednik Javier Tebas je u utorak rekao da nema govora o otkazivanju prvenstva. Moglo bi se nastaviti bez publike.

Više saznajte na izvornom linku: iz Madrida: Miho Dobrašin – Koronavirus: Realovci se odrekli 10-20% plaća, neće se smanjivati zaposlenima / (24sata.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.