Sestra mi je rođena u kući jer nije bilo bolnice u našem selu. Zato sam odlučio sagraditi bolnicu da dam ljudima nadu – rekao je u dokumentarnom filmu ‘Made in Senegal’ Liverpoolov Sadio Mane. 

Kada mu je bilo tek sedam godina otac mu je umro jer nije imao pravilnu liječničku skrb za svoju bolest, a Sadio se zakleo da će pomoći majci. Njegova je pomoć odavno prešla granicu pomaganja samo majci… U svome je selu, u kojemu 70 posto stanovništva živi u siromaštvu, sagradio školu, a sada je na red došla i bolnica.

– Imao sam sedam godina. Taman smo se spremali igrati nogomet kada mi je prišao rođak i rekao da je tata umro. Odgovorio sam mu da se sigurno šali, da to ne može biti istina. Nisam to mogao razumjeti – prisjeća se Mane pa pojašnjava:

– Znam da su mu dali neke tradicionalne lijekove koji su pomogli nekoliko mjeseci, ali se onda bolest vratila. U selu nije bilo bolnice. Prva najbliža bila je u susjednom selu, ali nisu ga uspjeli spasiti – kaže. 

–  Sada moram dati sve od sebe da pomognem majci – pomislio sam. Iako je bilo teško jer sam bio jako mlad.

Njegova je obitelj religiozna i jako povezana, a Mane je odlučio pobjeći od kuće s 15 godina. Shvatio je da će im tako najviše pomoći, iako oni nisu vjerovali da je nogomet put kojim treba krenuti.

Foto: Peter Byrne/Press Association/PIXSELL

– Odlučio sam napustiti obitelj i otići u Dakar. Bio sam hrabar, znao sam da mogu uspjeti, Znao sam da mogu uspjeti, nikad nisam prestao sanjati. Obitelj nije imala izbora, na kraju su mi i pomogli – rekao je Sadio u filmu.

U Europu je stigao 2011. godine potpisavši za Metz, a nakon godinu i pol prešao je u RB Salzburg. Na OI 2012. odigrao je sjajno pa je sljedeća stanica bio Sauthampton, a 2016. stiglo je i ostvarenje velike želje – Mane je potpisao za Liverpool u kojemu je i sada i s kojim je prošle sezone osvojio Ligu prvaka, a ove bi sezone trebao postati i prvak Engleske uspije li se doći do raspleta sezone prekinute pandemijom korona virusa.

– Sva djeca žele biti nogometaši, ali uvijek im kažem da idu i u školu. Može se oboje, a onda će biti uspješniji. Da je postojala škola kada sam ja bio mlađi i ja bih učio više – zaključio je Senegalac.

Više saznajte na izvornom linku: Eva Grgić – Koronavirus: Sadio Mane gradi bolnicu u svome selu / (24sata.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.