Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas prvu zamjenicu pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Morin Kormak (Maureen Cormack), koja boravi u posjeti BiH.

Na sastanku se razgovaralo o ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH. Sagovornici su razmijenili mišljenje o negativnom utjecaju koronavirusa na ekonomiju u BiH te izrazili zabrinutost da bi daljnji razvoj i širenje ovog virusa mogli ugroziti poslovne odnose i kontakt između kompanija i institucija u BiH. 

Tokom današnjeg susreta bilo je riječi i o razvoju energetskog sektora u BiH. U tom kontekstu, naglašeno je da je neophodno prilagoditi legislativu BiH pravnoj stečevini Evropske unije, s fokusom na ispunjavanje uvjeta iz Trećeg energetskog paketa.

Sagovornici su istaknuli potrebu da BiH što prije postane članica Svjetske trgovinske organizacije te su konstatirali da je potrebno usvojiti odluku o kvalitetu naftnih tečnih derivata.

Ministar Košarac i prva zamjenica pomoćnika državnog sekretara SAD Kormak osvrnuli su se i na političke odnose u BiH nakon posljednje odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa statusom poljoprivrednog zemljišta u Republici Srpskoj. Ministar Košarac rekao je da je pitanje Ustavnog suda BiH političko iz aspekta nezadovoljstva dva konstitutivna naroda u BiH načinom funkcioniranja ove institucije, kao i prisustva stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "http://connect.facebook.net/hr_HR/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Košarac s Kormak o ekonomiji i pitanju Ustavnog suda BiH / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.