Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac rekao je kako kako ga potez ministrice vanjskih poslova Bisere Turković u vezi Trgovske gore podsjeća na klasičnu opstrukciju veoma važnog posla koji rade u interesu svih građana ove zemlje.

“Čini mi se da je ovo klasični šamar svim tim ljudima koji žive u slivu rijeke Une bilo da je riječ o Srbima, Bošnjacima ili Hrvatima”, rekao je Košarac.

Podsjetio je da je Vijeće ministara BiH donijelo odluku o konstituisanju koordinacionog tijela i da je ta odluka objavljena u Službenom listu, a da je i ministrica Turković učestvovala u tom odlučivanju. U toj odluci, kaže Košarac, navodi se kako formiranjem tog tima prestaje Odluka o formiranju radne grupe iz 2016. godine.

“Ne radimo ništa paralelno i zabrinjava me takav potez da se želi reći da postoji već radna grupa. Žao mi je ako je neko deizinformisao. Ovo nije hir nijednog od nas članova Koordinacionog tijela”, kazao je.

Podsjetio je kako je februaru imao razgovore sa ministricom Turković i da je dobio podršku za zajednički rad na tom problemu te da je tada informisao kako je plan napraviti prvo koordinacioni tim, zatim ekspertni i na kraju pravni.

“Želim otvoreno reći – vanjsku politiku definiše Predsjedništvo koje je donijelo Zaključak da to Turković uradi. Danas sam na koordinacionom tijelu dobio prijedlog entitetskih ministara da tražim informaciju od Turković šta je uradila u skladu s tim zaključkom”, kazao je Košarac.

Naveo je kako je od svega istina da ekspertni tim ima 22 člana, te smatra da će biti potreban i veći broj ljudi. Istakao je da svi oni koji već rade u institucijama, a članovi su tima, neće dobijati posebne naknade. Za ostale će iznos utvrditi Vijeće ministara BiH.

“Ne smijemo dozvoliti da njihovi eksperti sat vremena ranije uđu prije nego eksperti iz BiH jer onda nikada nećemo nadoknaditi vrijeme i to je uloga ministrice da nam omogući pristup, a ne da pali šamare građanima. Želimo imati spremne kredibilne stručnjake koji će ući u taj posao u kojem će biti puno problema”, kazao je Košarac.

Poručio je kako vjeruje da će na idućoj sjednici Vijeća ministara BiH biti donesena odluka o formiranju ekspertnog tima, a ukoliko tačka ponovo bude skinuta, kazao je da će o tome informisati Predsjedništvo BiH.

Na današnjoj sjednici koordinacionog tima donesena je i odluka o strukturi pravnog tima koji će pomoći BiH u ovoj borbi, a to je sprečavanje opasnosti za zdravlje 250.000 ljudi koji žive u slivu Une.

(N1)

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.