Kosovske carine neće se značajno odraziti na bh. ekonomiju

Federalna.ba

Prošlo je deset dana otkako je Kosovo uvelo stopostotne carine na proizvode iz naše zemlje. Većih posljedica za bh. ekonomiju nema, jer Kosovo u ukupnoj ekonomiji BiH ne čini značajno tržište. Međutim, posljedica za pojedine kompanije ipak ima, i to za one kojima je Kosovo važno izvozno tržište

Za prvih deset mjeseci ove godine na kosovsko tržište Sarajevska mljekara izvezla je robu u vrijednosti gotovo milion maraka. To je tržište bilo namijenjeno pretežno za robne rezerve mljekara, i zato je bilo važno. Podrška izvoznicima posljednjih dana stigla je od trgovinskih lanaca koji su omogućili plasiranje te robe na police domaćih marketa. Međutim, pitanje je koliko će to trajati i šta će biti ako stopostotne carine ne budu povučene.

– Srećom, pri kraju smo ispunjenja ugovora za ovu godinu, tako da posljedice nisu velike. Međutim, pitanje je da li za narednu godinu nastaviti raditi, s obzirom na to da već sada moramo pripremati odgovarajuće količine mlijeka unaprijed godinu dana – kaže Adin Fakić, direktor fabrike mliječnih proizvoda.

Kako će u narednoj godini poslovati bh. izvoznici i koje su moguće intervencije, pitanje je postavljeno Prištini iz Vanjskotrgovinske komore BiH, ali odgovora nema. Napominju, izvoznici su prepušteni sami sebi, a već su upozorili da je ugroženo 10.000 radnih mjesta, jer Kosovo čini 15 posto ukupnog bh. izvoza. Ipak, vjeruju da većih posljedica za bh. ekonomiju neće biti.

– Neće se odraziti značajno na bh. ekonomiju jer to u ukupnoj ekonomiji nije nešto značajno. Ali će se odraziti sigurno pojedinačno na kompanije koje rade, s obzirom na to da je to jedna od država s kojom imamo suficit po trgovinskoj razmjeni, sigurno je to velika šteta za neke kompanije koje imaju značajniji izvoz na Kosovo – ističe predsjednik VTK-a BiH Nemanja Vasić.

Jedna od takvih kompanija je i ArlcerolMittal, kojoj kosovsko tržište predstavlja 50 posto ukupnog izvoza. Tragično, izvoz na Kosovo u potpunosti je obustavljen. Zabrinutost su prenijeli nadležnima, koji ne razmatraju uvođenje kontramjera kosovskim vlastima, jer se nadaju da će rješenje pronaći Evropska komisija. Osim telefonskih razgovora, Brisel još ne nudi rješenja.

– BiH u ovom trenutnu ne razmatra bilo kakve kontramjere. Mislimo da u ovom trenutku ne trebamo ići tim primjerom i dat ćemo priliku i kosovskoj strani i evropskoj komisiji da se ovaj slučaj riješi na drugi način – izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

– Drago mi je što smo u potpunosti saglasni oko toga da je ovo nedopustivo, ali isto tako da nećemo ići s bilo kakvim kontramjerama i nećemo tražiti dodatno pogoršavanje atmosfere jer se nadamo da će situacija ipak da se riješi – poručio je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Dok kosovske vlasti ovakvu odluku pravdaju štićenjem vitalnih nacionalnih interesa, bh. vlasti ovo karakterišu kao isljučivo političko pitanje i ne vide veći ekonomski problem.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...