Naučnici su se zapitali mogu li životinje tumačiti ljudske izraze lica, te su istraživači sa Univerziteta u Londonu nedavno odlučili to i provjeriti. Pokazivali su kozama parove fotografija ljudi kojima su na jednoj imali srećan a na drugoj ljutit izraz lica. Istraživači su bili iznenađeni otkrićem da sve koze privlače srećna lica.

Koze više vole kada ste srećni, što je, iskreno, samo po sebi dovoljan razlog da se smiješite češće. Studija je objavljena u žurnalu Royal Society Open Science i dalje navodi da su koze sposobne identifikovati i razumjeti izraze lica ljudi. Tokom eksperimenta, koze su bile puštene da istražuju i sve su prišle fotografijama sa nasmiješenim ljudima i ispitivale ih svojim slatkim njuškicama.

Međutim, ovo je bilo uspješno samo kada su srećne fotografije bile smještene na desnu stranu. Kada im se obrnuo redoslijed koze nisu pokazivale nikakve preferense. Razlog za ovo može biti u tome što koze koriste samo jednu stranu mozga da obrade informacije.

Naravno, koze nisu jedine životinje koje mogu razumjeti ljudska osjećanja. Druga studija, sprovedena 2015. godine, otkrila je da psi takođe mogu da identifikuju izraze lica svojih ljudskih pratilaca. Eksperiment je sproveden na sličan način i otkriveno je da pse više privlače nasmijana lica. Životinje misle da bolje izgledate kada ste nasmiješeni i nikada to nemojte zaboraviti!

PHOTO: EAST NEWS/SCIENCE PHOTO LIBRARY MODEL RELEASED. Child holding a kid in her arms. The goat’s mother is at left. Photographed in Gulu, Uganda.

Da li ste ikada imali kozu kao kućnog ljubimca? Da li ste saglasni sa tim da su životinje sposobne da razumiju ljudske emocije i izraze lica?

Izvor vijesti: Saša Leper / lolamagazin.com

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.