Krađa polovnih automobila na području USK


Malo ko danas sebi može priuštiti nov automobil, pa trgovina polovnim automobilima raste. U moru ponude svih vrsta automobila što od domaćih vlasnika, što iz uvoza iz zemalja EU, najbitnije je kupiti siguran automobil od poznatog prodavca.Kupovina polovnog automobila je uvijek lutrija, pa mogućnost pogreške potrebno je svesti na najmanju moguću mjeru.

Početkom sepembra 2011.godine moj sin je vozio mog brata i njegovu kćerku u Graz i na slovenskoj granici policija je imala slučajni pregled automobila i ustanovili su da automobil ima porijeklo kradenosti,tj.da je vozilo ukradeno.

Ovako svoju priču počinje Esad Budimlić, koje je automobil kupio u Bihaću, prije nekoliko godina.Nakon saznanja da je automobil koje je uredno kupio i izvršio prijepis i registraciju u MUP-a USK-a ukrade,počinje njegova pravna bitka koja je trajala nepune 4.godine.Iz te bitke je izisao kao pobjednik zahvaljujući dobro sačinjenom kupoprodajnom ugovoru.

Iz iskustva znam da mnogi kada kupe automobil on je 10.000 ili 20.000 KM, zbog poreza, u govoru se napise npr.2000KM. Sud prepoznaje taj dokumet,dzaba vam govoriti da ste automobil platili 20.000KM ,kad u govoru pise 2000KM.. To je moj savjet svima onima koji kupuju polovan automobil ili stvari gdje je potrebno uloziti vecu sumu novca,kazao je Esad.

Uprava policije USK-a evidentiralo je 5 krivičnih djela otuđenje motornog vozila. Četiri krivična djela su rješena i vozila su vraćena vlasnicima.

Kada promatramo 2016-tu i 2017-tu godinu, u 2017-toj ova vrsta krivičnog djela je u padu za 37,5%. Najviše se kradu Audi i VW vozila.Protiv četiri lica su podnesene izvještaj o počinjenom krivičnom djelu,a radi se o tri povratnika u vršenju ovog krivičnog djela i jedno je maloljetno lice ,istakla je Snežana Galić, portparol Uprave policije USK-a.

U ovlaštenom servisu su nam kazali da je najvažnije da automobil ima servisnu knjigu gdje možete vidjeti plan održavanja,ali je isto tako važno da ukoliko možete,automobil kupite od prodavca koji je prvi vlasnik automobila.Kod novijih automobila ne postoje servisne knjige ali postoji poseban digitalni plan održavanja.Tim podacima može pristupiti samo ovlašteni servis.

Ukoliko je vozilo kupljeno malo straije i dalje se drži knjiga i to se uredno prati.Nema veze što automobil ima mnogo kilometara, ako ima uredno svaki servis upisan i ako je ovlašteni servis radio,udario pečat, velika je vjerovatnoća da sve što je rađeno na tom automobilu urađeno u tom servisu i tad nemate velikih problema,dodao je Edin Bešić, prodajni savjetnik.

Zbog loše finansijske situacije i slabe platežne moći, većina građana uglavnom kupuju polovne automobile. Kupovina polovnog automobila može ali i ne mora biti rizik i stresno iskustvo.Ukoliko se dobro i detaljno informišete, velike su šanse da kupite polovni automobil koji će vas dugo i pristojno služiti.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...