Proteklog vikenda je pored Zemlje, na udaljenosti manjoj od tri hiljade kilometara, prošao asteroid prečnika tri metra.

Italijanska zvjezdarnica Sormano izvijestila je o svom otkriću asteroida 2020 QG, iz grupe Apollo, otkrivene još 30-ih godina prošlog stoljeća. Ovaj je asteroid je u nedjelju, 16.augusta, prošao pored Zemlje na samo 2900 kilometara, javlja Sciencealert, a prenosi Bug.hr.

Ono što donekle zabrinjava jest činjenica da se Zemlji prikrao neopaženo, iz smjera Sunca (kao i lanjski 2019 OK), a astronomi su ga vidjeli tek šest sati nakon što je prošao pored nas – dakle, prekasno.

Preblizu, a bez sudara
Ovaj bliski susret s asteroidom rekordan je po malenoj udaljenosti. Nikada do sada nije zabilježen ovako bliski prolazak asteroida pored Zemlje, a da nije došlo do sudara, odnosno da ga Zemljina gravitacija nije privukla sebi. Umjesto toga, samo mu je značajno poremetila orbitu, pa je 2020 QG ubrzao – za jednu orbitu oko Sunca i sada mu treba 964, umjesto ranijih 990 dana.

Asteroid 2020 QG ima procijenjeni prečnik od oko tri metra, a kreće se brzinom od oko 12,4 kilometara u sekundi (44.640 km/h).

Izvor: BALKANS ALJAZEERA

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.