Da je sve krenulo nizbrdo u našoj zemlji, pokazuje i trenutno stanje u Krajini, gdje je par krajiških ovaca bojkotovalo 1. maj, odbivši prisustvovati slavlju ovog Međunarodnog praznika rada, kazavši: “Ima i drugog mesa u prodavnicama, ali svake godine je po nama, želimo svoja prava!”

Piše: Elvedin Hasanagić


U ovim trenucima, kada se odrojavaju sati do paljenja prvih roštilja, nezgodno je pričati o namjerama koje su na umu krajiških ovaca, kojima je dosadilo da budu glavne ‘mušterije’ na ražnju Krajišnika, koji masovno pristižu iz zemalja Europske unije. 


Sindikat ovaca, iznio je svoje zahtjeve, koje žele da se usvoje, inače, kako kažu, spremni su blokirati granične prelaze, radi zaustavljanja masovnog pristizanja željnih i proždrljivih Krajišnika, kojima je na umu pečena janjetina, a jedan dio njih, će izaći na livade kako bi održali mirne proteste, te navode, da bi voljeli, da ih podrže i ovce iz Federacije i Republike Srpske. 


Jedan dio ovaca, prema nezvaničnim saznanjima, odvojio se od ove skupine, i pristali su prvomajsko okretanje, a za uzvrat, prema njihovom zahtjevu, njihova kožica će biti očišćena, i krasit će podove krajiških domova, u Njemačkoj, Sloveniji i Austriji. 


Sindikat se ograđuje od ove skupine kazavši: „Nije nam u cilju da se prodamo za šaku soli…“ 


Kako će krajiška prvomajska kriza završiti, da li će protesti eskalirati, i da li će se uopšte obilježavati Međunarodni praznik rada? – sve je još pod velikim upitnikom… Da li će nas, prvomajsko jutro dočekati sa šatorskim naseljem, na nekoj od Krajiških livada? – ostaje da vidimo.

P.S
Tekst je šaljivog karaktera