Krajiški (grado)načelnici potpisali Sporazum o zajedničkom nastupu na Općim izborima

vijesti.ba

Četiri krajiška (grado)načelnika okupljena oko političke platforme POMAK (skraćenica za POkret za Modernu i Aktivnu Krajinu) potpisala su danas u Bihaću Sporazum o zajedničkom nastupu na predstojećim Općim izborima.

Potpis na ovaj dokument stavili su gradonačelnici Bihaća Šuhret Fazlić i Cazina Nermin Ogrešević, te načelnici Bužima Zikrija Duraković i Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić.

Kako se navodi u dokumentu u koji su Vijesti.ba imale uvid, sporazumne strane saglasno utvrđuju da je cilj Sporazuma uređenje odnosa između potpisnika na načelu partnerstva i jednakosti, a radi zajedničkog političkog rada i djelovanja na području USK za Opće izbore koji će biti održani 7. oktobra.

Potpisom ovog sporazuma sve strane se obavezuju da će se usaglašavati i zajednički nastupati oko svih bitnih pitanja, a posebno oko adekvatnog profiliranja i zastupanja interesa USK i građana u okviru ustavnopravnog poretka FBiH i države BiH.

Stranke potpisnice saglasne su da će formirati zajedničke liste na predstojećim Općim izborima za kantonalni, federalni i državni nivo zakonodavne vlasti za izbornu jedinicu koja obuhvata teritoriju USK, i to: izborna jedinica 201 – kantonalni nivo, izborna jedinica 401 – federalni nivo i izborna jedinica 511 – državni nivo.

Stranke potpisnice obavezuju se da će zajednički nastupati u svim budućim pregovorima oko formiranja izvršne i zakonodavne vlasti na području USK.

Također, (grado)načelnici su saglasni da će se periodično sastajati kako bi razmatrali sva bitna pitanja za građane USK, kao i druge segmente vezane za implementaciju Sporazuma. Na predstojećim izborima nastupit će pod zajedničkim listama, a za izbornu jedinicu 201 pod nazivom “A-SDA – POMAK – Zajedno”.

Podsjetimo, ranije su ovi  gradonačelnici dali i javnu podršku kandidatu SDP-a BIH Denisu Bećiroviću za člana Predsjedništva BiH.

sporazum-1
sporazum-2
sporazum-30

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...