Krajiški zastupnici jedinstveni: Unska pruga mora stati na noge


U posljednjih mjesec dana uveliko se vode aktivnosti oko revitalizacije Unske pruge, te stavljanja u promet putničkog i teretnog saobraćaja. Aktivnosti predvodi Sindikat izvršnog osoblja područja infrastrukture Željeznica Federacije BiH.

Podrška iz Dalmacije

Inicijativu oko revitalizacije Unske pruge podržale su dalmatinske luke; Šibenik, Zadar i Split, te velike kompanije CEMEX (bivša Dalmacijacement) i Petrokemija Kutina. Dakle, zainteresiranost za prijevoz Unskom prugom postoji, nakon dopisa ovih kompanija više niko nema pravo reći kako Unska pruga nema perspektivu jer ne postoje tereti koji bi se njome prevozili.
Transport Unskom prugom u odnosu na Ličku prugu je financijski povoljniji za sve korisnike prijevoza cca 6,40 KM po toni, te je kraća dionica do kontinetalne Hrvatske za 1/3.

Krajiški zastupnici jedinstveni oko Unske pruge

Podršku inicijativi dali su i zastupnici u Parlamentu Bosne i Hercegovine Senad Šepić i Jasmin Emrić koji su također preduzeli određene korake ka relevantnim institucijama u Bosni i Hercegovini.
Podrška ne izostaje ni od zastupnika u Parlamentu Federacije BiH; Mire Ljubijankić, Esada Bašagića, Seada Jusića i Azre Hadžić.

Putnički saobraćaj mora biti uspostavljen

Što se tiče putničkog sobraćaja, on je obustavljen 01.12.2012. godine, i do danas nije uspostavljen. Unsko-sanski kanton je jedina regija u Bosni Hercegovini gdje ne saobraćaju putnički vozovi. Zašto?
Sindikat izvršnog osoblja na Skupštini koja je zasjedala 13.02.2016. godine usvojio je Dekleraciju o putničkom saobraćaju na Unskoj pruzi, gdje traži od Uprave Željeznica FBiH i Vlade Federacije BiH da uspostave željeznički putniči saobraćaj, na relaciji Bihać-Bosanski Novi-Bihać po predviđenom redu vožnje za 2015./2016. godinu.

Građani Unsko-sanskog kantona očekuju od vlasti da se aktivno pozbave ovim pitanjem, jer Krajina i krajišnici zaslužuju bolji status u ovoj državi.

//cazin.net0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...