Desetine Krajišnika okupili su se danas ispred migrantskog kampa Miral u Velikoj Kladuši kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog trenutnog stanja uzrokovanog migrantskom krizom u ovom gradu, ali i cijelom Unsko-sanskom kantonu.

Današnji protesti su nastavak jučerašnjeg okupljanja na istoj lokaciji, a stanovnici poručuju kako će i u narednim danima izlaziti na ulice.

“Ogroman je pritisak migranata na mještane i lokalnu zajednicu. Šume su pune improviziranih naselja i stanje je zaista loše”, javlja novinar freelancer iz Velike Kladuše Ademir Veladžić.

On dodaje kako su posljednjih dana sve češći ilegalni ulasci migranata u kamp Miral. Oni koji nemaju dopušten boravak u kampu pokušavaju ući u kamp preskačući zaštitnu ogradu.

Stanovnici Unsko-sanskog kantona već mjesecima poručuju da strahuju za svoju sigurnost, ali i imovinu, posebno nekoliko posljednjih dana kada su sve učestaliji požari koje izazivaju migranti, ali i međusobni sukobi migranata od kojih su neki završili smrtnim ishodom.

Krajišnici traže adekavniji odgovor nadležnih institucija, kako lokalnih, tako i državnih, na katastrofalnu migrantsku krizu koja je zadesila ovo područje BiH. Kako poručuju, moraju se iznaći aktivnosti koje će smanjiti pritisak migranata na lokalno stanovništvo.

Izvor: Klix.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.