Krajišnici sve nestrpljiviji, migranata sve više

N1 BiH

Autobusi sa ilegalnim migrantima i izbjeglicama  će se vraćati u mjesta iz kojih su krenuli, zaključak je sastanka Huseina Rošića, premijera USK, s načelnicima krajiških opština. Rošić je potpisao uputstvo MUP-u USK, koji će prije djelovanja provjeriti svoja ustavna ovlaštenja. Najavljeni su i protesti građana Bihaća zbog migrantske krize.

Protesti Bišćana su najavljeni za 13. avgust. U međuvremenu, neuslovni đački dom u Borićima ne može da primi sve migrante. Na brdu pored doma je postavljeno na desetine šatora u kojima se nalaze Kurdi, Iračani, Pakistanci i drugi. Svima njima su države Evropske unije krajnje destinacije.

Na pitanje da li je Njemačka bolja država za živiti nego BiH, Nuran iz Iraka je kratko odgovorila:

“Da, da, Bosna je dobra, policija, ljudi. Ali nema novca, nema eura”.

Pojedini su probali po šest puta preći u Hrvatsku. Ako prođu policiju, građani alarmiraju istu i zbog toga budu vraćeni. Neki ironično kažu da žele ostati u BiH. Jedan je kazao da će se prijaviti za trajni boravak u BiH.

Drugi, pak, nam je posvjedočio da je prije dva mjeseca došao u BiH iz Srbije prešavši rijeku sa čamcem. Tvrdi da je za tu uslugu morao platiti dvije hiljade eura i da to za njega nije bilo skupo.

Zbog nemara državnih organa ljuti su u USK. U Bihaću je 5.000 migranata. Husein Rošić, premijer kantonalne Vlade najavljuje represivne mjere: policija će zaustavljati autobuse i vraćati migrante. To je odlučeno na sjednici Skupštine USK i ukazuje da je to u skladu sa ustavnim nadležnostima.

“Da policija već od danas krene sa restriktivnijim mjerama u smislu vraćanja autobusa sa tačke provjere u Ključu. Ja sam kazao da najveći broj ilegalnih migranata dolazi autobusima Centrotransa. Tokom noći, između 30 i 50 je novih na prostoru Bihaća”, rekao je Rošić.

Zbog svega su upućeni dopisi MUP-u SBK, Kantona Sarajevo, te MUP-u Republike Srpske. Posla ima i za državno Tužilaštvo, kaže Rošić.

Edin Moranjkić, savjetnik gradonačelnika Bihaća je naglasio sljedeće:

“Nema dovoljno razumijevanja. Ljudi koji ne dođu kod nas ne vide i ne znaju u kakvom se problemu nalazimo. Ko god dođe u Bihać i vidi začudi se, jer ovoliki broj migranata na broj stanovnika je vidljivo”.

Iz Bihaća pozivaju ministre iz Savjeta ministara da dođu i u ovom gradu održe sjednicu, te da se upoznaju sa situacijom koja je na ivici epidemiološke i bezbjednosnr izdržljivosti. Rok Krajišnika je do sljedećeg petka.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...