Krajnje uznemirujući podaci za BiH: Evo kakva nas ekonomska situacija očekuje u 2016.


Čak tri četvrtine finansijskih direktora iz Bosne i Hercegovine očekuje da će razina vanjske finansijske i privredne nesigurnosti u 2016. godini biti izrazito visoka (16,7 posto) ili visoka (58,3 posto), što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji srednje Evrope koja je sudjelovala u istraživanju

– Kao izvor rizika identificirana su dva faktora, a radi se o pritisku tržišta na smanjenje cijena (33 posto), te o prezaduženosti (25 posto). Također, nije zanemariva niti zabrinutost zbog povećanja obima regulative (17 posto), posebno kada znamo da je usvojen Zakon o porezu na dobit kao i da nas u narednom razdoblju očekuju izmjene zakona vezanih uz likvidnost – navodi Sabina Softić, partner u sarajevskom uredu Deloittea.

U pogledu ekonomije općenito, kako je dodala, finansijski direktori najvećih kompanija iz naše zemlje kao i 2014., kada su prvi put proveli istraživanje, očekuju stagnaciju privrede. Zanimljivo, istakla je, niko ne predviđa rast privrede.

– Rezultati su slični i u susjednim zemljama, a stagnaciju očekuje 94 posto finansijskih direktora u Srbiji i 92 posto u Hrvatskoj. S druge strane, najviše optimizma iskazano je u Poljskoj, gdje više od polovice ispitanika očekuje rast privrede i u Slovačkoj, gdje rast očekuje 47 posto ispitanika. Na polju nezaposlenosti polovica ispitanika iz BiH ne očekuje nikakve promjene, dok čak trećina očekuje neznatno smanjenje, što predstavlja značajno pozitivniji pogled na ovu problematiku od onog iskazanog 2014. godine kada su predviđali dodatan rast nezaposlenosti – izjavila je Softić.

U ovoj će godini finansijski direktori u Bosni i Hercegovini, po njenim riječima, prvenstveno biti fokusirani na povećanje prihoda na postojećim tržištima, na smanjenje direktnih i indirektnih troškova te na investicije.

– Smatramo da bi naša privreda postigla bolje rezultate kada bi fokus bio stavljen na izvoz i osvajanje novih tržišta, budući da će postizanje rasta na postojećim predstavljati izazov – komentirala je Softić.

U pogledu finansiranja, finansijski direktori su iskazali više optimizma no što je to bio slučaj 2014.

– Čak trećina sudionika Deloitteovog istraživanja smatra da će krediti biti lako dostupni, što je značajan pomak u odnosu na 2014. godinu, kada je njihovo mišljenje dijelilo svega 8,8 posto ispitanika. Također, znatno su optimističniji od svojih kolega iz regije pa tako osam posto hrvatskih, 15 posto slovenskih i 19 posto srpskih direktora finansija smatra da će krediti biti lako dostupni – navodi manager u Deloitteu Emir Ibišević.

Dodao je da više od polovice ispitanika ne očekuje promjenu troška finansiranja u narednih godinu dana.

Visoku razinu optimizma (50 posto) finansijski direktori iz BiH iskazali su u pogledu finansijske perspektive kompanija u kojima rade. U regiji, najmanje optimizma zabilježeno je u Sloveniji, svega 36 posto. S druge strane, u čitavoj Srednjoj Evropi, najoptimističniji su bili finansijski direktori iz Hrvatske (64 posto) i Češke (61 posto).

Bankovne kredite kao sredstvo finansiranja privlačnima smatra trećina ispitanika iz BiH, dok ih je četvrtina iskazala neutralan stav spram ovakvom finansiranju. Dokapitalizacija i dalje ostaje najprivlačniji izvor sredstava za polovicu sudionika istraživanja. Slično, polovica ispitanika navodi da neće mijenjati razinu zaduženosti tokom idućih godinu dana.

 0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...