Kraljevina Norveška – Za zbrinjavanje municije u BiH 630.000 američkih dolara

FENA

Potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu 630.000 američkih dolara za projekt Explode+, Vlada Kraljevine Norveške se pridružila aktivnostima zbrinjavanja nestabilne municije u BiH koje UNDP provodi tokom naredne godine.

– Smatramo da je pomoć u zbrinjavanju municije u Bosni i Hercegovini humanitarni i sigurnosni prioritet. Riječ je o direktnom doprinosu u podršci naporima Ministarstva odbrane BiH u smanjenju zaliha municije i uspostavljanju sistema održivog upravljanja. Uz ovaj doprinos putem UNDP-ove hitne akcije za uništenje municije (projekat Explode), Ministarstvo odbrane će moći zbrinuti velike količine zastarjele i nesigurne municije različitih kalibara i modela koja predstavlja izravnu bezbjedonosnu i sigurnosnu prijetnju za lokacije skladištenja, lokalne zajednice, ali čak i širu regiju – istaknuo je ambasador Kraljevine Norveške u BiH Guri Rusten tokom ceremonije potpisivanja sporazuma, zajedno sa zamjenikom rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH Sukhrobom Khoshmukhamedovom.

UNDP provodi intenzivne aktivnosti usmjerene na uništavanje nestabilne municije prvenstveno kroz EU STAR projekt (iznos od 2,8 miliona eura), finansiran sredstvima Europske unije, a koji provodi UNDP BiH u partnerstvu s Ministarstvom odbrane BiH, kao i projekat Explode+, sufinansiran sredstvima vlada Kraljevine Norveške, Nizozemske i Njemačke.

– Današnji sporazum je još jedno priznanje uspješne provedbe zahtjevne zadaće zbrinjavanja nestabilne municije koju provodimo u partnerstvu s lokalnim i međunarodnim institucijama. Podrška Vlade Kraljevine Norveške nesumnjivo će doprinijeti bržem rješavanju problema nesigurne i nestabilne municije u kontekstu sigurnosti lokalnih zajednica i vojnog osoblja. Projekt Explode+ pokazuje da se mnogo više može postići zajedničkim i koordiniranim aktivnostima za dobrobit svih – navodi Khoshmukhamedov.

Sa dodatnim ulaganjem u provedbu projektnih aktivnosti za Explode+ i planiranom provedbom do 30. novembra 2019. godine, Kraljevina Norveška pokazuje kontinuiranu predanost podršci razvoja BiH i boljoj sigurnosti zajednica, saopćeno je iz UNDP-a.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...