Kraljica Elizabeta II obratit će se večeras naciji u vrijeme dok se Velika Britanija bori s vrlo smrtonosnom epidemijom koronavirusa.

Vlada je naredila izolaciju u Britaniji, zatvorila kafiće, restorane i gotovo sve trgovine. Zabranila je društvena okupljanja i naredila Britancima da ostanu kod kuće i izlaze samo kad im je to neophodno.

Britanska kraljica Elizabeta pozvat će Britance da pokažu istu odlučnost kao i njihovi preci i suoče se s izazovom pandemije koronavirusa tipičnom britanskom duhovitom odlučnošću, u jednom od njenih iznimno rijetkih obraćanja naciji u nedjelju.  

U tek petom vanrednom direktnom televizijskom obraćanju u svih 68 godina njene vladavine, kraljica Elizabeta također će zahvaliti zdravstvenim radnicima koji su na prvoj liniji borbe protiv pandemije i priznati da neke porodice već proživljavaju patnju i bol.

Video koji je snimljen u dvorcu Vindsor gdje se 93-godišnja kraljica trenutno nalazi sa svojim suprugom, princom Filipom, emitirat će se večeras u 19 sati.


– Nadam se da će u godinama koje dolaze svatko moći biti ponosan na to kako je reagirao na ovaj izazov. A oni koji će doći poslije nas reći će da su Britanci ove generacije bili jednako jaki kao i bilo koje druge – kazat će 93-ogodišnja britanska kraljica, navodi se u dijelovima njenog govora koje je unaprijed objavila Bakkinghamska palača. 

Visoka stopa smrtnosti

Jučer je britanska vlada objavila da je među onima koji su bili pozitivni na koronavirus umrlo njih 708 tokom 24 sata, odnosno ukupno 4.313 ljudi, te da je među umrlima i petogodišnje dijete, uz najmanje 40 osoba koji nisu ranije imali kronične bolesti.

Zdravstveni dužnosnici upozoravaju da se visoka stopa smrtnosti očekuje još najmanje tjedan ili dva, iako se ljudi ponašaju u skladu s mjerama stroge izolacije.   

Kraljica je prošli mjesec u pisanom saopćenju navela da će kraljevska porodica odigrati svoju ulogu u borbi protiv koronavirusa. 

– Znamo da mnogi pojedinci i obitelji u Ujedinjenom Kraljevstvu i diljem svijeta ulaze u razdoblje velike zabrinutosti i nesigurnosti – rekla je.  

– Svima nam je savjetovano da promijenimo svoje uobičajene rutine i načine života za veće dobro zajednica u kojima živimo, a osobito za one najugroženije u njima – rekla je kraljica.

Rijetko se obraća

Kraljica se rijetko obraća naciji izuzev njene poruke svakog Božića.
 Posljednji put je to učinila 2012. kada je obilježila 60 godina na vlasti. Deset godina ranije, 2002., obratila se naciji nakon smrti njene majke i zahvalila se Britancima na iskazanoj sućuti.  

Isto je učinila na početku Zaljevskog rata 1991., ali njezino najpoznatije obraćanje dogodilo se nakon smrti njene snahe, princeze Dajane u automobilskoj nesreći u Parizu 1997., usred tugovanja cijele zemlje i kritika upućenih kraljevskoj porodici. 

Kako bi se izbjegao svaki rizik mogućeg prijenosa zaraze koronavirusom, obraćanje je snimljeno u velikoj sobi dvorca kako bi se osigurao potreban razmak između kraljice i kamermana, koji je nosio zaštitnu odjeću i bio jedina osoba prisutna u sobi.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Kraljica Elizabeta II večeras se vanredno obraća naciji / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.