Iskreno, ni sam nisam siguran kako je i od koga došlo do te odluke o međusobnom protestu, samo sam odjednom čuo kako ćemo se u posljednjih 13 minuta svi dodavati, rekao nam je dan poslije ‘najčudnije utakmice’ vikenda Andrej Kramarić. 

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

Subota je u njemački nogomet donijela novi cirkus, dvoboj Hoffenheima i Bayerna (0-6) dvaput je prekidan zbog uvredljivog transparenta kojeg su izvjesili navijači minhenskog kluba. Naime, oni su dvaput na tribinama izvjesili natpis na kojem je pisalo ‘Sve ostaje isto: DFB krši svoje obećanje, a Hopp ostaje ku**in sin’, time javno vrijeđali vlasnika Hoffenheima.

Sudac Christian Dingert je prvo u 62. minuti upozorio gostujuće navijače, a kada se poruka ponovo pojavila u 77. minuti prekinuo je susret poslavši obje momčadi u svlačionicu. Dvoboj je brzo nastavljen, no igrači Bayerna i Hoffenheima su se u preostalih 13 minuta međusobno dodavali što je bio zajednički prosvjed igrača protiv nedoličnog ponašanja navijača.

– Ne, nisam nikad svjedočio nečemu sličnome, pa ovo je valjda bilo prvi put da se dogodilo nešto takvo. Nikome od nas nije bilo lijepo vidjeti tu situaciju i vrijeđanja, ne razumijem takvu ljubomoru prema vlasnik Hoffenheima – poručio je Kramarić, pa nastavio:

– Sigurno da takvim stvarima, kao i rasizmu, treba pod hitno stati na kraj. Vjerujem kako je završnica naše utakmice, ta dodavanja između nas i igrača Bayerna, bila najbolja opcija, svi smo htjeli na neki način osvijestiti ljude da takvim stvarima nema mjesta u nogometu.

Tko se uopće prvi sjetio te priče o međusobnom dodavanju u posljednjih 13 minuta?

– Nikome nije bilo u interesu da se sportski dio utakmice, gdje je Bayern zaslužio bodove, dovede u pitanje, htjeli smo da se utakmica ipak završi. Prekid bi vjerojatno više štetio Bayernu, pitanje je kako bi onda završila utakmica, ali i mi smo željeli biti korektni. A kad nam se već ukazala prilika da tu sliku prikažemo na drugačiji način, to smo i napravili.  

Foto: NordPhoto/NordPhoto/PIXSELLNordPhoto/PIXSELL

Je li vam tih 13 minuta proletjelo ili su vam pak trajale kao vječnost?

– Ma ja sam tu najviše pričao s igračima Bayerna, praktički nisam ni pratio gdje je lopta ili što se događa na travnjaku. Da, jednom sam dodao loptu Thiagu Alcantari i to je od mene bilo – to. Pričao sam s Alabom, Neuerom, Thiagom, Tolissoom, Pavardom…, kao da sam s njima bio na kavi. Razgovarali smo o svemu što se događalo, ali i o svemu općenito, baš smo se napričali. 

Kakav je vaš odnos s vlasnikom Hoffenheima Dietmarom Hoppom? Je li se on oglasio poslije cijele situacije?

– Ma naravno da dobro poznajem vlasnika kluba, bio je i na utakmici, a svi su odmah stali na njegovu stranu. I mi, i Bayern, i cijela liga, pa i čitava država. Ali jednostavno, ne možete kontrolirati 50-ak idiota koji iz ljubomore samo vrijeđaju. Ne znam ni konkretnu priču, što navijačima drugih klubova smeta kod našeg vlasnika, ali o njemu imam jako pozitivno mišljenje.

Andrej Kramarić je nastavio…

– Taj čovjek je jako puno napravio za Hoffenheim, našu regiju, pa čak i državu. Kod njega radi velik broj ljudi, svi dobivaju redovite prihode, ulagao je u sveučilišta i bolnice, pa njegova tvrtka SAP SE je jedna od cjenjenijih u svijetu. Stvarno je unaprijedio cijelu regiju, ne radi se tu samo o nogometu ili Hoffenheimu.

Kako su na provokacije Bayernovih navijača reagirale pristalice Hoffenheima?

– A bilo je svega, puno zviždanja, vjerojatno i međusobnog vrijeđanja. Na kraju su igrači Bayerna, ali i cijeli minhenski klub ispali jako korektni. Oni su pljeskali našim navijačima, ispričali se svima u našem klubu. Takve se stvari već dugo događaju u Njemačkoj, ali prije ti plakati ipak nisu bili javno izvješeni na nogometnim utakmicama.

Foto: Tom Weller/DPA/PIXSELL

Njemački nogometni savez će biti primoran i kazniti Bayern…

– Vidjet ćemo, ne znam na koji će način čelnici lige kazniti Bavarce. Slična je priča nedavno bila i s navijačima Borussije Dortmund, pa su oni kažnjeni dvogodišnjom zabranom dolaska na utakmice u Hoffenheim. Slično je bilo i prošlog tjedna u Mönchengladbachu, tu se još čekaju nekakve kazne. Ne znam kako će se to sve riješiti, neki kažu da će se vrijeđanja nastaviti, neki vjeruju da će se pronaći normalno rješenje. Mi smo s igračima Bayerna ovim protestom pokazali što mislimo o tome.

Zanimljivo, utakmice se do sada nisu prekidale zbog rasizma, a sada je dvaput prekinuta zbog vrijeđanja vlasnika jednoga kluba…

– Rasizmu ne da nema mjesta u nogometu, već tome nema mjesta u normalnom svijetu. Svi smo mi ljudi, svi griješimo, imamo svoje mane i vrline. Ali uvijek ta manjina na tribinama, 50-ak huligana napravi neki problem, vjerojatno ni sami ne razumiju što rade.

A jeste li vi ikada u profesionalnoj karijeri izgubili 6-0?

– Uh, koliko se sjećam jesam samo jednom, kao igrač Lokomotive sam sa 6-0 bio poražen od Dinama. O ovoj subotnjoj utakmici ne mogu puno pričati, ušao sam tek u drugom dijelu, sve je već bilo gotovo, a na kraju poslije svega nema ni previše smisla pričati o utakmici – završio je Kramarić. 

Više saznajte na izvornom linku: Hrvoje Tironi – Kramarić: Jednom sam dodao loptu, pa si popričao s igračima Bayerna / (24sata.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.