UGLEDNI Times otkriva da su UEFA i ECA, Udruženje europskih nogometnih klubova, blizu dogovora o promjeni formata Lige prvaka.

Sve se radi da se poveća ionako preveliki broj utakmica

Njime bi se tijekom sezone LP-a igrala još šest kola druge grupne faze, koja bi nastupila nakon prve faze po skupinama. Times navodi da je ovo najvjerojatniji način na koji će se povećati ionako veliki broj utakmica elitnog klupskog natjecanja, premda se razmatraju i još neki modeli kako dodati još mečeva tijekom sezone. 

UEFA vraća Ligu prvaka kakva je bila do 2003. 

UEFA bi se uvođenjem druge grupne faze u LP vratila sustavu kakav je u tom natjecanju bio do 2003. Tada su u drugoj fazi bile četiri skupine s po četiri kluba, što je kasnije zamijenjeno nokaut-fazom koja je počinjala od osmine finala. Prema aktualnom sustavu finalisti od skupine do meča za naslov igraju 13 utakmica, a po novom sistemu, s dvije grupne faze, klubovi koji dođu do kraja igrali bi 17 mečeva. Po šest u obje skupine, zatim po dva u četvrtfinalu i polufinalu te jedan u finalu. 

Nova Liga prvaka ubija domaća kup natjecanja

Kako bi se to moglo ostvariti, potrebno je pronaći termine u već pretrpanom kalendaru, to će imati veliki i to loši utjecaj na domaća natjecanja, kao što je kup ili u Engleskoj Liga kup. Njih će najbolji klubovi zbog dodatnog broja utakmica u Ligi prvaka ubuduće od početka do kraja igrati s rezervnim ili mladim momčadima i tako će donedavno važna, prestižna i kultna natjecanja postati potpuno nebitna. Jer koga to zanima ako u drugoj grupnoj fazi zajedno u skupini mogu biti Real, Juventus, Chelsea i PSG?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga faza po skupinama uvodi se zbog izbjegavanja neugodnih iznenađenja

Drugu grupu fazu UEFA dodaje kako bi se ubuduće izbjegla neugodna iznenađenja po njen i budžet najbogatijih klubova, a to su njihova ispadanja iz Lige prvaka nakon skupine. Promjenom koja se sprema natjecanje bi u Ligi prvaka nastavile i momčadi koje skupinu okončaju na trećem mjestu i to tako da bi i one išle u drugu grupnu fazu. Primjerice, Inter, Ajax i Benfica, veliki i bogati klubovi koji su ove sezone skupinu završili na trećem mjestu, za što su utješno poslani u nokaut-fazu Europa lige, bili bi pošteđeni te tlake da je ove sezone novi format. Četvrtoplasirani klub iz skupine LP-a, dakle ove sezone Dinamo, također bi nastavio natjecanje u Europi i to u Europa ligi. 

Naravno, UEFA će povećanje broja utakmica u Ligi prvaka, te to što natjecanje u njoj nastavljaju i klubovi koji skupinu završe i na trećem mjestu, prikazati kao pomoć manjim klubovima i savezima, premda je jasno da je to tek još jedan instrument osiguranja da najmoćniji i najbogatiji ne mogu ispasti iz LP-a. 

Amerikanizacija europskog nogometa: Nema ispadanja i za trofej se bore uvijek isti. Najbogatiji.

Pretvaranje nokaut-faze i četvrtfinala u dvije skupine po četiri kluba, što je još jedna zamisao redizajna LP-a, donijelo bi još više dvoboja vrhunskih klubova, ali i najbogatijim izbilo iz glave zamisli o izlasku iz Lige prvaka i pokretanju Super lige. 

UEFA dakle grabi prema potpunoj amerikanizaciji nogometa, kojom će se za najvažniji trofej bez straha od ispadanja boriti uvijek isti klubovi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Više saznajte na izvornom linku: – Kreće revolucija u Ligi prvaka. Bit će manje iznenađenja i više utakmica / (index.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.