Čim je došao znao sam da je inspektor, kaže Nikola Zlojutro

Borba protiv nelegalno stečene imovine u Republici Srpskoj nije počela uporednom analizom bankovnih računa i imovinskih kartona najmoćnijih ljudi manjeg, ali boljeg entiteta. Ta borba je počela kaznom od 500 maraka koju je prije nekoliko dana dobio Nikola Zlojutro iz Gornjoselaca kod Kozarske Dubice.

Njemu je inspektor prerušen u kupca tražio litru rakije, a potom je, umjesto novca, izvadio hartiju na koju je ekspresno napisao kaznu od 500 maraka.

Zlojutro rakiju, kao i većina seljaka širom BiH, ne pravi u većim količinama, ne plasira je na tržište, odnosno pripada onom dijelu “seoskih trgovaca” koji godišnje možda prodaju deset ili dvadeset litara rakije. Što je svakako neuporedivo u odnosu na vile i jahte na koje nijedan jedini inspektor ne smije da pokuca.

– Došao mi je čovjek na kućna vrata i rekao mi da hoće da kupi rakiju. Odmah sam uočio da nešto nije u redu. Otišli smo na terasu, iznio sam 0,7 litara dunjevače da proba. Lažno se predstavio, bio je to inspektor, što sam ja, zapravo, odmah i shvatio. Napisao mi je kaznu od 500 maraka, kaže nam Zlojutro, dodajući kako je uobičajena cijena 10 maraka za litar rakije.

Izvor: Oslobođenje