Milijan Brkić Fena
Krivična prijava protiv potpredsjednika Hrvatskog sabora Milijana Brkića

Prošle sedmice ispitan u svojstvu osumnjičenika jer je presretao poštu svoje bivše žene

Autor: Fena

Policija je u ponedjeljak, ne otkrivajući identitete, izvijestila da je podnijela krivičnu prijavu zbog krivičnih djela protiv računarskih sistema, programa i podataka na štetu više osoba protiv zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Hrvatskog sabora Milijana Brkića i njegovog brata te dvojice osumnjičenika iz afere SMS Franje Varge i Blaža Curića. 

U policijskom saopćenju stoji da su službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta iz Osijeka završili kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana i to starosti 37, 49, 50 i 50 godina te su 15. aprila 2019. u prijepodnevnim satima Općinskom državnom tužilaštvu u Osijeku podnijeli krivičnu prijavu zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela protiv računarskih sistema, programa i podataka na štetu više osoba.

– Osnovano se sumnja da je jedan od osumnjičenih u dužem periodu, na poticaj i uz pomaganje ostalih osumnjičenih, počinio više krivičnih djela neovlaštenog presretanja računarskih podataka kao i zloupotrebu naprava te na taj način neovlašteno pristupao sadržajima korisničkih računa oštećenih osoba da bi potom te sadržaje učinio dostupnima drugim osumnjičenima. Osnovanost sumnje u ova krivična djela, koja se progone po službenoj dužnosti, proistječe iz dokaznih radnji pretraga pokretnih stvari koje su provedene temeljem naloga Županijskog suda u Osijeku, a koje su obavljene u sklopu višemjesečnog kriminalističkog istraživanja koje je ranije provedeno u koordinaciji s Uskokom – stoji u policijskom saopćenju.

Prema medijskim navodima, Brkić je prošle sedmice ispitan u svojstvu osumnjičenika jer je presretao poštu svoje bivše žene, koristeći usluge bivšeg MUP-ovog informatičara Franje Varge optuženog u aferi SMS. Uz Brkića je, prema neslužbenim informacijama, osumnjičen i njegov brat Jozo, a do tih saznanja je policija navodno došla tokom pretraga računara i dokumentacije izuzete u slučaju protiv Varge i bivšeg vozača ministra poljoprivrede i Brkićevog kuma Blaža Curića, koje Uskok u aferi SMS tereti zbog sprečavanja dokazivanja i pomaganja u tom nedjelu, prenose agencije. 

(Autor: Avaz)