Nakon tragedije koja je zadesila Bosansku Krupu, Krupljani su pokrenuli peticiju kojom predlažu imenovanje ulice “Gimnazijska” u “Ulicu Edite Malkoč.” Prijedlog i saopšenje građana prenosimo u cjelosti.

“Nakon tragičnog gubitka naše voljene Edite, mi – građani Bosanske Krupe, ovim putem predlažemo preimenovanje ulice „Gimnazijska“ u „Ulica Edite Malkoč“, kako uspomena na našu Editu nikad ne bi blijedila:

Edita je rođena 28. marta 1996. godine u Bihaću kao drugo dijete Enesa i Jasminke Malkoč. Osnovno obrazovanje stiče u Drugoj osnovnoj školi Bosanska Krupa kao odličan učenik. Obrazovanje nastavlja u Općoj gimnaziji Bosanska Krupa u kojoj je također ostvarila odlične uspjehe.

Odveć zaljubljena u knjigu, Edita je nakon uspješne mature odlučila svoj put nastaviti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na odsjeku za psihologiju. Kao marljiva studentica, Edita ostvaruje izvanredne rezultate i na fakultetu.

Upravo tu, u Sarajevu, nedaleko od fakulteta, Editin ovozemaljski život prestaje. Ubijena je, nedužna, zajedno sa prijateljicom Selmom Agić. A mi, koji smo ostali iza nje u ovom svijetu punom zlobe i pakosti, žalimo što nam je tako rano uzeta, jer ćemo je ostati zauvijek željni.

Ubijena tragajući za znanjem. Ubijena je učeći.

Svojom marljivošću, nasmijanošću, vedrinom i srcem punom ljubavi, Edita može služiti kao primjer budućim generacijama našeg grada. Uzorita, časna i voljena, Edita je zaslužila da je naš grad nikad ne zaboravi.

S poštovanjem i srcem punom tuge, građani Bosanske Krupe

U Bosanskoj Krupi, 14. 10. 2016″

Svi građani mogu potpisati peticiju na jednoj od sljedećih lokacija: u Caffe baru Krup Gold, Ljetna basta Pisak i na autobusnoj stanici u ugostiteljskom objektu “Oaza” ( kod Zijada Avdagić).

Podržimo građane Krupe u ovoj časnoj gesti, u sjećanje naše voljene Edite Malkoč.