Moderna žena ima mnogo obaveza. Osmočasovno radno vreme ne ukida magijom poslove koji nezavršeni čekaju kod kuće. One žene koje idu u korak sa vremenom i koje imaju sreću da imaju partnera koji to čini isto, ipak su u prednosti u odnosu na one koje sve kućne poslove obavljaju same.

Sasvim je izvesno, kojoj god grupi da pripadate, da postoje kućni aparati koji će vam olakšati život i pored obavljenih kućnih obaveza uraditi još nešto za vas – pokloniti vam koji minut ili sat slobodnog vremena.

Na prvom mestu – bezbednost

Kada se pomenu kućne obaveze, prvo se pomisli na usisavanje, na punu sudoperu ili na gomilu neopeglanog veša, a onda s tim u vezi i aparati koji sve te poslove olakšavaju. Sasvim je izvesno da žena savremenog ne bi mogla da odluči koja je to kućna spravica ili kućni aparat bez koje njen dom ne bi funkcionisao kako treba. Da li je to mašina za pranje veša, usisivač, mikrotalasna pećnica, frižider ili mašina za pranje sudova? One dame koje žive u velikim gradovima, pogotovo, koje žure kroz veliku saobraćajnu gužvu natrag u svoju porodičnu kuću ili visoki soliter, pre svega žele da znaju da su u svom domu sigurne. Video nadzor je adekvatna mera bezbednosti. Na tržištu postoji veliki broj sigurnosnih kamera, tu su jake brave sa posebnim sistemima za zaključavanje, alarmi. Interfon sa kamerom se čini kao zgodno rešenje za sve one koji žele da znaju ko im je pred vratima pre nego što ih otvore.

Iza sigurnih vrata porodičnog doma, uređivanje i čišćenje može da počne!

Usisivač – veliki i mali

Brisanje i usisavanje prašine, ume da bude dosadan i često naporan posao, ukoliko kroz veliki kućni prostor treba da vučete usisivač. Ipak, danas se proizvode sve lakši usisavači, sa točkićima i dugim cevima sa doodacima, te možete usisati i najnepristupačnije ćoškove vašeg doma. Bilo da usisavate ravnu površinu parketa ili laminata, ili pokušavate da izvučete sve mrvice iz „čupavog“ i gustog tepiha, uz odgovarajući aparat uradićete to mnogo lakše nego naše majke i bake sredinom prošlog veka, na primer.

Izuzetno su praktični, a sada već i ne tako novi na tržištu, ručni usisivači. Njima možete za tili čas pokupiti mrve oko stola nakon obroka ili neki manji lom koji je napravilo dete, a da ne uključujete glomazni usisivač. Ovi mali usisivači su zgodni i za sticanje radnih navika kod dece. Dok vi perete sudove, vaš šestogodišnjak, može usisati mrve posle ručka. To nije veliki napor, a jeste značajna pomoć. Da ne govorimo o tome koliko će to uticati na dete i njegov odnos prema kućnim poslovima.

Za one najmodernije, koji imaju najmanje vremena za usisavanje, tu su i raznorazni robot usisivači. To su korisne spravice koje rade same: usisavaju mrve, skupljaju prašinu, a postoje i verzije ovog aparata na paru, tako da vaši podovi mogu da blistaju, a da vi ne mrdnete prstom!

Kuhinja = kuvanje

Mnoge zaposlene žene, koje su ujedno i domaćice, složile bi se oko toga da dobar deo svog vremena u kući provedu upravo u kuhinji. Kuhinja sa šporetom u svom centru sigurno da je prostorija u kojoj žena provede bar sat ili dva dnevno. Priprema obroka, a onda i održavanje svih radnih površina čistim traže dosta vremena. Ipak, uz upotrebu odgovarajućih aparata, to vreme je u velikoj meri skraćeni.

Priprema jednog ručka, na primer, podrazumeva upotrebu šporeta il i mikrotalasne pećnice. Umesto daske i noža, uvek se možete poslužiti nekim „seckom“.  Ova spravica često u svom kompletu ima različite dodatke i nožiće, te tako možete u njoj rendati, cediti ili seckati na sitno ili na krupno. Zbogom rende i bol u ručnom zglobu!

Možemo li zamisliti život danas bez neizostavnog frižidera i zamrzivača? Dodajmo tome različite šporete, ravne ploče za kuvanje, mikrotalasne pećnice, pica pekače i električne roštilje – činjenica je da se mnogi kuhinjski poslovi brže završe uz armiju kućnih aparata.

Održavanje!

Ipak, ne treba smetnuti s uma da se nakon upotrebe cela ta „armija“ treba očistiti. Ono što je nekad bilo pranje noža i daske za seckanje sada se pretvorilo u pažljivo i detaljno pranje, čišćenje, (i ne zaboravimo!) sušenje svih delova jednog secka, na primer. Ušteda vremena koju smo dobili upotrebom različitih spravica neretko se izgubi u čišćenju i održavanju istih. Međutim, to ne mora uvek da bude tako.

Foto: Pixabay.com

Sudomašina – najbolja prijateljica svake domaćice

Ako su sudovi i čišćenje plastičnih posudica i nižića iz secka ili sokovnika noćna mora svake domaćice, onda se može sa punom slobodom reći da je mašina za pranje sudova njena najbolja prijateljica. Sudomašine nisu više luksuz kao nekad. Zapravo,već su postale kućni aparat koji je jednako važan kao šporet i frižider. Uz uštedu vremena, tu je i izuzetno važna ušteda energije i vode. Postoje različiti programi pranja, a među njima i oni ekonomični koji za petnaest minuta učine vaše sudove blistavim.

Večerali ste divne špagete, naređali sudove u sudomašinu i dok ona pere vi: čitate knjigu, gledate film ili uživate u čaši vina sa suprugom, zar to nije idealan scenario bez kog nijedna žena ne može?

Mali kućni aparati a velika dela

Ko god da kaže da je preterano reći da mikser pravi remek-dela, sigurno nije probao ukusnu tortu sa šlagom koja ne bi bila na stolu bez ovog malog kućnog aparata. Spisak ovih „malih“ aparata može da se protegne u nedogled: fen, sokovnik, blender, pegla, a ne treba zaboraviti ni sve one bez kojih uživanje ne bi bilo kompletno, kao što su radio i televizor. Činjenica je da svaka domaćica ovaj spisak prilagođava potrebama svoje porodice. Neko ne može da zamisli da ima paučinu u ćoškovima, neko da ide neispeglan, a neko ne podnosi punu sudoperu. Uz kućne aparate, kuća će očas posla biti čista. One najveštije domaćice će u sređivanje doma uključiti i ostale ukućane.

Izvor vijesti: Srbijanka Stanković / lolamagazin.com