Koračamo stazama, putujemo, razgledamo i posjećujemo. Uživamo u ovim ljepotama koje su nam darovane, ali pitamo li se kuda nas to ovaj put vodi, gdje ćemo stići?

Živjeti dan za danom nije milo niti ugodno nama, uvijek će nam faliti nešto i nećemo se osjećati ispunjeno. A imati cilj je druga priča. Putem ćemo da hodimo i kad imamo cilj i kad nemamo. Put će nas da vodi, a da li će nas vodi u beznačajno ili veoma bitno zavisi od nas. Kad imamo određeni cilj mnogo je teže putovati, nego kad putujemo bez svrhe. Rođeni smo sa sposobnostima, mogućnostima, željama i potencijalima za pobjedu samo ih trebamo iskoristiti. Ali borba sa određenom težinom osnaživa nas i lakše podnosimo svaki idući teret. Čovjek kad ide stazom zacrtanog na mnogo prepreka naiđe i potrebno je da se bori sa njima kako bi uspješno ostvario svoj cilj. Put je dug, ali može biti i zanimljiv ako ga vi ispunite s onim što volite, ako ste iskreni prema sebi i znate zašto trošite svoju snagu. Pored puta će uvijek biti neke smjernice, putokazi koji će vas upućivati na mnoge stranputice i prečice, ali držite se svog cilja i hrabro ka njemu koračajte. Korak, po korak i doći ćete jednog dana koliko god vama bilo nemoguće i neostvarivo.

U tim nesavršenim stvarima ima mnogo savršenosti i mudrusti koju mi ne primjećujemo, jer samo mislimo na prepreke koje smo prošli, koje prolazimo ili moguće koje nas očekuju. Taj put o kojem pišem je put našeg života, nimalo lagan, ali nimalo jednostavan ako izaberemo stranputicu. Koliko god besmisleno se vama činilo imati određeni cilj u životu, toliko je besmisleno živjeti bez njega.

Izaberi svoj put i neka te vodi ka tvom cilju!

 

Oda duše