Kultura čitanja u Bihaću: Učenici najviše koriste biblioteku


Bibliotekarstvo i čitanje na području grada Bihaća ima dugu tradiciju, a dokaz tome je JU Kantonalna i univerzitetska biblioteka Bihać koja postoji više od jednog stoljeća. S obzirom na tako dugu tradiciju čitanja, upitali smo Biseru Bajrektarević, bibliotekarku i voditeljicu Univerzitetskog odjeljenja kakva je struktura čitatelja i koliko Biblioteka ima korisnika.

“JU Kantonalna i univerziteska biblioteka ima aktivnih 2794 korisnika. Knjige su dostupne u Biblioteci i bibliobusu koji putuje po terenu, a putanju i aktivnosti bibliobusa možete pronaći na linku: http://www.bibliobus.kbbi.ba/aktivnost1-bibliobus ili fb stranici.

Da nije škole malo bi se čitalo

Kada je u pitanju struktura korisnika Bisera kaže:

“Što se tiče strukture korisnika imamo upisanih 1526 osnovnoškolca,440 srednjoškolca i 457 studenta i ostali zaposleni i penzioneri. Osim obaveznih lektira za osnovnu i srednju školu koje su najviše korištene, korisnici su najviše čitali od stručne literature:

1.Bosanski jezik u 100 pitanja i 100 odgovora od Dževada Jahića

2.Sociologija obrazovanja od Elvire Islamović

3.Priroda i Kur’an u kružnom brojčanom spektru od Ejuba Alagića

Pored stručne literature najviše su čitali slijedeće romane:

1.Zaboravljeni vrt od Kejt Mortona

2.Gnjev anđela-Sidney Sheldon

3.I planine su odjekivale-Khaled Hoseini

4.Pustinja-Ferguson,Delano Marfe

5.Ocean od Patricia Daniels.

Koje naslove biste nam preporučili?

“Što se tiče preporuke knjiga svakog petka u emisiji zabavno-kuturnog karaktera na RTV USK-a, naši zaposlenici preporučuju nove naslove u 10 i 30 h. Tako da sadašnji i budući korisnici mogu pratiti preporuke i glavne aktivnosti u našoj Biblioteci. Pozivam sve korisnike i oni koji to žele postati da se upišu individualno po 12 KM,ili kolektivno po 6 KM godišnje u Biblioteku. ostupne naslove možete pretražiti na COBISS.BA.” rekla nam je Bisera.

Cazin.net0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...