Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Žozef Borelj (Josep Borrell) predložio je Miroslava Lajčaka

za specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, prenose “Nezavisne novine”. 

Isti izvor navodi da je Borel u petak uputio prijedlog ministrima vanjskih poslova EU, koji trebaju donijeti konačnu odluku o njegovom imenovanju. 

Iako se smatra da sam čin predlaganja gotovo sigurno znači da će Lajčak dobiti ovu poziciju, postoji mogućnost i da ne bude postignut konsenzus s obzirom na to da, kako je rečeno “Nezavisnim”, nekoliko članica EU još ima određene rezerve.

Borelj je ministrima vanjskih poslova EU naglasio da je potrebno odluku donijeti u što kraćem roku da bi Lajčak odmah mogao stupiti na dužnost.

Izvor pojašnjava i da postoji pritisak iz Vašingtona da se sporazum između Beograda i Prištine potpiše na ljeto, te da bi Lajčak trebalo da odblokira završetak međunarodnog priznanja Kosova, ali i mogućnost zaštite prava Srba na sjeveru Kosova, s tim da se ne isključuje ni mogućnost davanja široke autonomije sjeveru.

Prema istom izvoru, EU se žuri da što prije imenuje svog izaslanika za dijalog, kako bi se uključila u proces koji je pokrenuo predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) preko svog specijalnog izaslanika, ambasadora u Berlinu Ričarda Grenela (Richard Grenell).

Iako još nisu jasni svi detalji, očekuje se i usaglašavanje američke vanjske politike na cijelom Balkanu u svjetlu rješavanja spora između Beograda i Prištine.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Lajčak predložen za izaslanika za dijalog između Beograda i Prištine? / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.