Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da se nenamjerno iransko obaranje aviona ukrajinske aviokompanije prošle sedmice dogodilo u trenutku kada je Teheran strahovao zbog izvještaja o naprednim američkim borbenim avionima u tom području.

– U zraku u iranskom pograničnom području u to vrijeme je bilo u zraku najmanje šest aviona F-35. Ove informacije tek trebaju biti verificirane, ali želim da podvučem nervozu koja uvijek prati takve situacije – rekao je Lavrov, a prenio Reuters.

Iransko obaranje aviona, u kojem je poginulo svih 176 osoba, dovelo je do višednevnih protesta protiv vlasti, a nakon što je iranska vojska priznala da je slučajno oborila avion.

Lavrov je na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi incident nazvao ljudskom greškom i rekao da ne pokušava nikoga opravdati za ono što se dogodilo. 

Ali rekao je i da je važno razumjeti kontekst i da se incident dogodio nekoliko sati nakon iranskog raketnog napada na američke baze u Iraku, kada su iranske snage bile spremne za neku vrstu američke vojne odmazde.

– Postoje informacije da su Iranci očekivali još jedan američki napad, ali nisu znali u kojem obliku bi mogao da se dogodi – rekao je Lavrov.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Lavrov otkrio zašto je Iran oborio ukrajinski avion / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.