Lazar Lukač je mladi, vrsni matematičar i informatičar iz Banjaluke, koji je dobio priliku da bude učesnik prestižne Cambridge Summer School, koja okuplja 100 mladih talenata iz cijelog svijeta, a „Novomatic“ grupacija u Republici Srpskoj će mu pomoći da ostvari taj svoj san.

On je među desetak polaznika koji su dobili stipendiju u iznosu od 1.000 funti, čime je cijena ovog seminara umanjena na nešto više od 3.000 funti, što je opet veliki izdatak za njegovu porodicu.

Stoga su u „Novomatic“ grupaciji u Republici Srpskoj odlučili da ovom učeniku prvog razreda Prirodno-matematičkog smjera banjalučke Gimnazije, čija je prijava izabrana među oko 10.000 pristiglih iz više od 80 zemalja, pomognu da otputuje na pomenuto usavršavanje.

„Deset mladih talenata iz Republike Srpske su kroz naš projekat ‘Novo ime’, tokom 2018. godine, dobili priliku da unaprijede svoje vještine iz oblasti nauke, umjetnosti, kulture ili sporta.

I tokom prošle godine smo podržali dvojicu mladih sportista da napreduju u karijeri, a istu misiju, da podržimo mlade pred kojima je svijetla budućnost i koji su ono najbolje što naša zemlja ima, nastavljamo i sada tako što ćemo Lazaru pomoći da na ovaj način dodatno usavrši svoje znanje“, istakao je Aleksandar Aničić, direktor „Novomatic“ grupacije u Republici Srpskoj.

Lazara oduvijek privlače matematika i informatika, a svoje znanje je do sada pokazao na brojnim takmičenjima, sa kojih se mahom vraćao sa nagradama.

„Osvojio sam prva mjesta iz informatike na opštinskom i regionalnom nivou, na republičkom treće, a na takmičenju na nivou Bosne i Hercegovine 5. mjesto.

Iz matematike sam na opštinskom i regionalnom nivou takođe uvijek bio prvi, na republičkom sam osvajao 4. i 5. mjesta, dok sam na državnom nivou osvojio treće mjesto te se plasirao u reprezentaciju Bosne i Hercegovine na Juniorsku balkansku matematičku olimpijadu, koja je u junu prošle godine održana na Kipru, odakle smo se vratili sa četiri bronzane i jednom srebrnom medaljom, što je najbolji bh. rezultat ikad“, govori ovaj talentovani gimnazijalac, koji je osnovnu školu završio kao učenik generacije, sa dodjeljenom Vukovom diplomom i Svetosavskom nagradom.

Uz sve navedeno, Lazar se bavi robotikom i delegat je u Evropskom parlamentu mladih i BaLMUN simulaciji rada Ujedinjenih nacija. Raduje se, kako kaže, pomaganju drugim ljudima, pa je tako volontirao na raznim humanitarnim događajima, kao i na onima koji promovišu STEM discipline.

Lazar je sakupio 80% sredstava koja su mu potrebna, a ako i vi želite pomoći, kliknite na link za više informacija. 

Po prikupljanju ukupnog iznosa Lazareva majka će objaviti izvode sa uplatama kao i konačni iznos.

Hvala svima u ime Lazara, njegove majke i tima Lole!

 

Više saznajte na izvornom linku: Redakcija – Lazar Lukač na putu da ostvari svoj san! / (lolamagazin.com).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.