Ima terapeutsko dejstvo EUROCOMM
LEGO kockicama olakšavaju bol za umrlima

Nova kolekcija je bogatija za nadgrobne spomenike, grobove, malu mehanizaciju, figurice grobara, krematorij, ali i ožalošćenu porodicu

Avaz.ba

Pogrebni muzej na bečkom centralnom groblju predstavio je novu kolekciju LEGO kockica, koje imaju terapeutski karakter. Muzej je poznat po tome što nastoji javnosti približi historijat bečke kulture žalosti za pokojnicima i sahranama, ali i po tome što posjetioce suočava s temom smrti. 

Nakon što su ranije LEGO serije pogrebnog muzeja doživjele veliku popularnost, čak i izvan granica Austrije, nova kolekcija je bogatija za nadgrobne spomenike, grobove, malu mehanizaciju, figurice grobara, krematorij, ali i ožalošćenu porodicu koja se sastoji od oca, majke, djeteta, pokojnika i skeleta.

Nova kolekcija pogrebnog muzeja prije svega ima terapeutsko dejstvo s ciljem da djeci olakša poimanje smrti i da roditeljima olakša razgovor s djecom kada se desi smrtni slučaj u bliskoj okolini. Zamisao je da se kroz igru djeci objasni šta se dešava sa pokojnicima. U projektu učestvuje i bečki “Pokrajinski savez za psihoterapiju”, čiji se predstavnici nadaju da će nova LEGO kolekcija ubrzo naći primjenu u ordinacijama.

Bečki pogrebni muzej osnovan je 1967. godine i u vlasništvu je gradskog pogrebnog preduzeća koje se ujedno brine o bečkim grobljima.

(Autor: Avaz)