Za uzgajivače bobičastog voća u našoj zemlji dolaze bolji dani jer se situacija na svjetskom tržštu posljednjih mjeseci oporavlja. Mišljenje je ovo Aleksandra Leposavić jednog od vodećih svjetskih eksperata iz ove oblasti koji posljednjih dana boravi u našoj zemlji.

Leposavić je danas u Tuzli održao predavanje domaćim malinarima u sklopu aktivnosti USAID/Sweden Farma II, kao i onima koji su zainteresirani za ovu granu poljoprivrede, ponajviše o trenutnom stanju na svjetskom tržištu jagodičastog voća, prije svega maline, ali i borovnice i jagode.

“Naglasak je trenutno na malini zbog loših iskustava u prethodnom periodu i prisutnog nezadovoljstva kod proizvođača te odustajanja od dalje proizvodnje. Aktualiziram mogućnost minimalnih ulaganja na revitalizaciji zasada i dobijanja prinosa i kvaliteta u ovoj sljedećoj sezoni”, kaže Leposavić.

Naglašava da je nakon krize na svjetskom tržištu u ranijem periodu posljednjih mjeseci primjetan pojačan interes uzrokovan nedostatkom kvaliteta, ali količina.

“Nadam se da će ta kretanja dovesti do oporavka privatnih proizvođača te da će se to osjetiti u Bosni i Hercegovini. Vaša zemlja je s obzirom na dostiguniti nivo proizvodnje prilično prisutna na tržištu, prije svega količinom, ali i kvalitetom. Cilj mnogih projekata kako domaćih, tako i međunarodnih organizacija je da se aktualno stanje predoči proizvođačima te da se krene dalje”, izjavio je.

Našim malinarima u narednim mjesecima slijedi dosta rada u periodu od početka vegetacije do cvjetanja, ali globalna situacija je povoljnija nego prije.

Izvor: klix.ba