Osim toga, kako se navodi, IDIL je u Sirtu osvojio i nuklearnu elektranu.

Teroristička grupa objavila je fotografije koje prikazuju “borce Islamske države koji su učestvovali u sukobima, kako sjede na gomilama teškog naoružanja, pretražuju elektranu i grad, kao i tijela ubijenih pripadnika ‘Libijske zore'”, navodi se u saopćenju.

Islamska država u Libiji zauzela je prije nekoliko dana aerodrom u Sirtu, Gadafijevom rodnom gradu istočno od Tripolija, nakon što su se prošle nedjelje odatle povukle snage suparničke libijske vlade.

Kada je Islamska država krajem maja zauzela aerodrom kod Sirta libijska vlada, koju priznaje međunarodna zajednica, pozvala je svijet za pomoć u borbi protiv te ekstremističke grupe i upozorila da postoji opasnost da ona zauzme naftna polja blizu Sirta.

Islamska država, koja je ušla u Libiju prošle godine iskoristivši haos koji vlada u zemlji od februara, drži pod kontrolom velike dijelove oblasti Sirta, koji je 450 kilometara istočno od Tripolija a mjesto Nuflijeh je postalo njeno lokalno uporište.

Prema zvaničnicima u Tripoliju IDIL se povezao s pristalicama bivšeg režima Muamera Gadafija. Libija je zapala u haos poslije svrgavanja Gadafijevog režima 2011. godine i u njoj se suprotstavljene milicije bore za prevlast.

/fena