Najteži period u podizanju djece jeste period učenja dobrim manirima i lijepom ponašanju. Tu će vam zaista trebati puno strpljenja i tolerancije, kako ne biste sve pokvarili, gubeći živce i praveći veliku zbrku. 

Danas je to naročito teško jer loše ponašanje i ružne riječi dijete ne vidi i ne čuje samo na ulici, već i na TV ekranima.

Nemoguće je ovu vrstu odgoja postaviti u vidu bilo kakve obuke, morate sa mnogo strpljenja djetetu stalno, tokom odrastanja, govoriti šta je dobro, a šta loše.

To će od vašeg djeteta postepeno napraviti odgovornu odraslu osobu, a bit će to istovremeno i dokaz vama kao roditelju, da ste uspješni u pravilnom podizanju i odgoju djeteta.

Dat ćemo vam samo nekoliko sugestija koje možete koristiti na tom nimalo lakom putu:

1. Vaše dijete u vama vidi model pravilnog ponašanja

Ukoliko svojim primjerom ne pokazujete manire dobrog ponašanja, ne možete od svoje djece očekivati da se ponašaju kako treba. Stoga uvijek imajte na umu da će vas vaša djeca kopirati i da će djeca uvijek nastojati da vas oponašaju.

2. Nemoguće je dijete naučiti sve odjednom

Dijete tokom sazrijevanja počinje učiti i razumijevati stvari. Sa učenjem osnovnih manira počnite kada dijete napuni tri godine, i tek tada počnite ga učiti da bude ljubazno i učtivo u kontaktu sa drugima. Ne očekujte da dvogodišnje dijete prestane žvakati otvorenih usta samo zato što ste vi rekli da to nije u redu.

3. Ukoliko želite dijete poučiti ljubaznosti i učtivosti, pokažite mu to vlastitim primjerom. Neka u vašem rječniku caruju riječi poput “hvala”, “oprostite” i slično. Dijete će vas kopirati, zato uvijek vodite računa kako se i sami izražavate.

4. Učite dijete da sa drugim osobama razgovora sa respektom i poštovanjem.

5. Naučite ga da vaše prijatelje oslovljava sa gospođo i gospodine.

6. Naučite ih pravilnom pozdravljanju i ukazujte im na dobro ponašanje na javnim mjestima.

7. Ne ignorirajte loše i neprimjereno ponašanje djeteta. Pokušajte ga izdvojiti u neki kutak i ukazati mu na to.

8. Nastojte izbjegavati praksu stalnog zvockanja i prigovaranja.

9. Nazovite stvari pravim imenom i budite čvrsti.

10. Nikada ne prigovarajte i ne psujte djetetu.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba