Ljajić je ponovio da je za nastavak dijaloga Beograda i Prištine neophodno da se stanje vrati na period prije 6. novembra, kada su uvedene prve takse od 10 odsto

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić ocijenio je danas da je kosovsko pitanje suviše kompleksno da bi se moglo očekivati da bude riješeno u toku ove godine, s obzirom na udaljene pozicije Beograda i Prištine, kao i izbore za evropski parlament koji se očekuju u maju.

– Imamo briselsku administraciju koja je u odlazećem statusu i ne verujem da se može očekivati tu neki ozbiljniji angažman. S druge strane, pozicije /Beograda i Prištine/ su suviše udaljenje da bi mogli da govorimo nekom približavanju, rekao je Ljajić.

On je za portal Pink ocijenio da su prištinske takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH nanijele ekonomsku štetu svima, jer je time praktično zaustavljena trgovina.

Ljajić je ponovio da je za nastavak dijaloga Beograda i Prištine neophodno da se stanje vrati na period prije 6. novembra, kada su uvedene prve takse od 10 odsto.

– Mi tu ne možemo ništa više da uradimo, osim konstantnog pritiska koji vršimo, jer je lopta u dvorištu Washingtona i EU, i uopšte međunarodne zajednice koja mora reagovati, rekao je Ljajić.

Prema njegovim riječima, druga posljedica prištinskih mjera odnosi se na otežano snabdijevanje stanovništva na Kosovu i Metohiji.

– Naša obaveza jeste da tim ljudima obezbedimo robu i proizvode, sve što su do sada imali i to će biti konstantna borba. Na sreću većih nestašica nije bilo, ali ako ove mere potraju postoji opasnost da se to desi, rekao je Ljajić.

On je ukazao da se treća posljedica prištinskih mjera tiče privrednika na samom Kosovu i Metohiji.

– Imamo konkretan primer u vezi sa prodajom naše pšenice, koja je stala uvođenjem taksi. Cena je skočila za 10 do 15 evra po toni. Ako uzmete 1.000 tona te pšenice to znači da ste platili 10.000 do 15.000 evra više nego što bi platili srpsku pšenicu”, rekao je Ljajić i dodao da svi trpe ekonomsku štetu.

On kaže da je političkom štetom, koja je napravljena, sve varaćeno tri koraka unazad, jer je stanje bilo komplikovano, ali nije bilo ovako teško