Borilački sportovi su posljednjih godina donosili dosta dobrh uspjeha za BiH. Zahvaljujući i jednoj od disciplina, BiH je prva na Svjetskoj rang listi (WAKO rang lista). Riječ je o kickboxu, disciplini full contact, a zasluge za to pripadaju mladoj, 18-godišnjoj Bišćanki, Dženeti Ljubijankić, koja je najbolja u kategoriji +56 u konkurenciji juniorki.

Dženeta je višestruka prvakinja BiH, vicervakinja Balkana i dvostruka osvajačica Svjetkog i Evropskog Kupa. U toku je i priprema za nastup na Svjetskom prvenstvu, koje se održava od 15.9 do 22.9 u Veneciji.

U intervju za portal Sportske.ba, predstavili smo ovu sjajnu Bišćanku, pred kojom je blistava sportska karijera, što je i dokazala svojim dosadašnjim rezultatima.

Odakle ljubav prema ovom kickboxu?

– Ljubav prema ovom sportu je krenula jer sam ja sama po sebi živahna i tako da sam i izabrala sport takav koji priliči meni, a sa druge strane i volim taj sport.

Za borilačke sportove kažu da su “muški” sportovi, kako se s tim nosite i da li ima predrasuda?

– Pa nije istina da su borilački sportovi muški, to samo zavisi šta ko voli i borilački sportovi su jako korisne za žene, jer svaka bi žena trebala znati da se odbrani u životu da ima svoj stav da ne da na sebe. Tako da za mene nema predrasuda u ovom sportu.

Možete nam malo opisati vašu dosadašnju karijeru i najznačnija dostignuća?

– Moja karijera je počela prije osam godina. Do sada imam preko 60 medalja, od čega je pola zlatnih i srebreni i oko 20 pehara za najbolju takmičarku na nekom od takmičenja, te par priznanja od gradskog sportskog saveza Bihaća i USK-a za postignute rezultate u nekoj od godina . Najznačajniji trofeji su višestruka prvakinja BiH, dvostruka prvakinja Svjetskog Kupa također i dvostruka Europskog Kupa i viceprvakinja Balkana. Učestvovala sam i na Evropskom prvenstvu prošle godine i ušla u sastav reprezentacije BiH. Sad su trenutno pripreme za Svjetsko Prvenstvo gdje se već pripremam oko dva mjeseca koje počinje 15.9 u Italiji u Veneciji gdje ću predstavljati svoju državu i nadam se da ću donijeti medalju.

Kako izgleda jedan trening u kickboxu?

– Jedan trening kickboxa bude jako zahtjevan, naporan, jak, ko ne može da izdrži tempo onda nije za taj sport, jer to mogu samo oni koji se trude i ulažu sve u njega. Trenutno imam dva treninga dnevno, ujutro u 5 i 45h i navečer u pola osam, jer su pripreme u toku. Kondiconi, fizički i tehnički su treninzi su u pitanju.

Šta vas motivira pred borbe?

– Motivacija pred borbe su moji naporni treninzi i onog čega sam se odrekla kroz život da bih stala na tron i oko sebe stavila zastavu BiH.

Najveća podrška u ovoj Vašoj sportskoj priči?

– Najveća podrška moji roditelji i moj brat, a pored njih ima i jako dragi osoba, koje su uz mene.

Ambicije i ciljevi u daljoj karijeri?

– Želim da nastavim sa profesionalnim bavljenjem u ovom sportu.

Neka poruka za mlade koji se bave sportom?

– Samo se trudom i voljom može uspjeti u bilo kojem sportu i da nikad ne odustajete od svojih ciljeva bez obzira koliko padova imajte ili uspona doćete do svog cilja jednog dana, ali morate da vjerujete u sebe.