Ljetna škola u Medresi Cazin: Arapski i turski jezik, praktične vježbe, predavanja gostujućih stručnjaka

cazin.net

Medresa Džemaludin-ef. Čaušević u saradnji sa bratskim medresama iz Turske organizuje ljetnu školu, u kojoj zainteresirani učenici mogu proširiti svoja znanja iz raznih disciplina, kao što su jezici i prirodne nauke.

Uz turski i arapski jezik, u iduće dvije sedmice, koliko traje ljetna škola, učenici će moći koristiti i nove laboratorije za biologiju i fiziku, te raditi praktične vježbe.

Specifičnost ove ljetne škole ogleda se u tome što se sve odvija u jednoj ležernoj atmosferi, gdje učenici uz prijateljska druženja sa našim profesorima i gostima iz Turske, mogu da biraju discipline koje ih najviše zanimaju.

Pored toga, tu su i zanimljiva predavanja gostujućih stručnjaka. Jedno od takvih predavanja održano je već prvi dan ljetne škole. Riječ je o izuzetno zanimljivom predavanju dr. Larise Jašarević, koja se bavi antropološkim istraživanjima i jedan je od predavača na Univerzitetu „Čikago“ u SAD-u, na kojem i radi svoja istraživanja vezana za globalnu ulogu kolonija pčela. U njeno naučno istraživanje spada flora i fauna Bosne i Hercegovine, sa posebnim ciljem istraživanja pčela u BiH.

U svom predavanju doktorica Jašarević je govorila o medicini tijela, ulozi koncepata globalizacije na okoliš i ulozi prirodne metafizike na moderna istraživanja, nakon čega su učesnici mogli da u akademskoj atmosferi diskutuju i postavljaju pitanja.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...