Portal Biscani.net do sada je objavio desetine pozitivnih priča čiji su akteri uglavnom mladi sa područja Unsko-sanskog kantona. Mnogo ih je oko nas, ali rijetko da ih primjećujemo, jer su “zatrpani” drugim raznim informacijama, i kao takvi ne dolaze do izražaja.

Naš sagovornik je mladi fotograf, tačnije učenik trećeg razreda Medrese Džemaluddin ef. Čaušević u Cazinu, Tarik Pajić. Tarik je sedamnaestogodišnji Cazinjanin koji je ljubav prema fotografiji i prirodi spoijo u jednu tačku, te na taj način predstavlja prirodne ljepote Cazina, Bihaća, Bosanske Krupe itd.

U razgovoru kako je zavolio fotografisanje, govori da je ta ljubav počela prije tri godine, kada je prvi put vidio kako neko slika profesionalnim fotoaparatom, a njegov prvi dodir sa okidačem bio je prije godinu i po.

“Fotografisanje mi se svidjelo prije, otprlike, tri godine kad sam sam ugledao jednog čovjeka kako fotografiše fotoaparatom , a ovako što se tiče mog dodira sa fotografiranjem, oko godinu i po dana.”

Kao što smo već ranije spomenuli osnovni motiv Tarikovih fotografija je priroda, a motivacija su mu domaći i strani fotografi koji kroz objektiv pokušavaju prikazati najljepše pejzaže mjesta u kojem se nalaze.

“Želju za fotografijom i fotografiranjem mi budi priroda, odnosno način na koji mogu prirodu prikazati kroz fotoaparat, odnosno kroz objektiv. Motivaciju za fotografisanjem dobijam od raznih drugih fotografa, kako naših tako i stranih, a posebnu motivaciju dobijam od čovjeka s kojim sam počeo raditi i koji me je sve naučio.”

Fotografisanje mu je trenutno samo hobi, međutim, želja mu je otvoriti vlastiti fotostudio i unaprijediti hobi u biznis od kojeg će kasnije moći zarađivati.

“Trenutno mi je fotografisanje samo hobi, fotografišem iz ljubavi prema tome, ali naiđe nekad i prilika pa se nešto zaradi. Sve u svemu planiram, ako Bog da, da mi to postane glavno zanimanje u životu, odnosno cilj mi je da otvorim svoj fotostudio.”

Tariku želimo mnogo uspjeha i sreće u njegovom radu, a u nastavku pogledajte neke od njegovih fotografija. Njegov rad možete prafiti putem faceboka: https://www.facebook.com/Aeorox ili instagrama: http://instagram.com/tarikk.pa

 

Autor: E.Hasanagić /Biscani.net

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.