Indonezijska vojska objavila je da je možda lokalizirala olupinu zrakoplova Lion Aira koji je pao u more dva dana ranije i u kojemu je izgubilo život 189 osoba.

Boeing 737 MAX 8 indonezijske niskobudžetne zrakoplovne tvrtke koji je bio u pogonu samo nekoliko mjeseci srušio se u Javanskom moru u ponedjeljak. Nešto ranije posada je zatražila od kontrole leta dopuštenje da se vrati u Džakartu, mjesto polazišta.

Hadi Tjahjanto, šef indonezijske vojske, izjavio da je letjelica vjerojatno lokalizirana zahvaljujući sonarima.

“Čvrsto vjerujemo da smo odredili koordinate trupa aviona na letu JT 610”, rekao je on novinarima u Džakarti, dodajući ipak da treba “potvrditi” da se radi stvarno o zrakoplovu.

Vlasti vode svoju potragu u vodama dubokim 30 do 40 metara te, iako su isključile mogućnost da će pronaći preživjele, nadaju se skupiti dvije crne kutije iz zrakoplova.

U tu svrhu angažirano je više desetaka ronioca, kao i helikopteri i brodovi.

Spasiocima je zadatak odvojiti ljudske ostatke od olupine zrakoplova i osobnih stvari žrtava.

Dosad pronađeni posmrtni ostaci poslani su u bolnicu na DNK testiranja.

Predstavnici američkog proizvođača zrakoplova trebali bi se susresti s predstavnicima Lion Aira u srijedu dok je Džakarta naredila inspekciju svih Boeinga 737 MAX.

Odredište letjelice bio je Pangkal Pingang, tranzitni lokalitet za turiste željne plaža na susjednom otoku Belitung.

Po Lion Airu, letjelica je puštena u promet u kolovozu. Pilot i kopilot ukupno su imali više od 11.000 sati leta i nedavno su prošli medicinski pregled te testiranje na drogu.