Stotine miliona ljubitelja piva širom planete mogli bi ostati bez pristupa omiljenom piću za svega nekoliko decenija, pošto usjevi biljaka od kojih se pravi nestaju zbog globalnog zagrijavanja.

Poslije izveštaja Ujedinjenih nacija, dodatna istraživanja pokazala su da postoje potencijalni problemi vezani za klimatske uslove u nekoliko zemalja ključnih za proizvodnju piva — Belgiji, Češkoj i Irskoj, navodi časopis „Nejčer planet“.

U Novoj studiji koju je vodio Vi Ksi, poljoprivredni naučnik sa Univerziteta u Pekingu, navodi se najmanje pet modela koji pokazuju kako bi ekstremni vremenski uslovi, koji uključuju toplotne talase i suše, mogli da smanje prinos ječma od tri do 17 odsto, a to bi neizbiježno uticalo na pivopije širom svijeta.

Pivo je najpopularnije alkoholno piće na svijetu, a smanjenje proizvodnje bi neizbiježno uticalo na cijenu. Porast cijena mogao bi da varira za od četiri do 20 dolara po pakovanju od šest limenki. Potrošači u Poljskoj bili bi najteže pogođeni, navode istraživači, naglašavajući da bi troškovi, u najgorem scenariju, mogli porasti i do pet puta.