DEJAN LOVREN ističe se u dvije statističke kategorije nakon šokantnog poraza Liverpoola od Watforda (3:0), ali je zbog toga njegova momčad i izgubila.

Hrvatski reprezentativac imao je najviše dodira na utakmici te bio najbolji u zračnim duelima i oduzetim loptama kod Redsa. Osvojio je šest od 13 zračnih duela, te oduzeo tri lopte, isto toliko puta otklonio opasnost i tome dodao jedno presijecanje. Na tlu mu je postotak duela bio nešto bolji, imao je učinak 3/5. 

Sve ovo upućuje na to da je Lovren imao sjajan dan u dresu Redsa, ali kako to inače biva u svijetu sportske analitike, najteže je valorizirati učinak braniča. Kontekst najčešće otkriva pravu stranu priče, pa je tako i ovdje.

Brojke su bile na Lovrenovoj strani, ali je kontekst otkrio i da je Watford namjerno napao njega kao najslabiju kariku Redsa

Nije slučajno Lovren imao najviše dodira s loptom (129), uz Virgila Van Dijka na drugom mjestu (120) kod Liverpoola. Watford je svjesno prepustio loptu stoperima Kloppove ekipe, ali zato dobro zatvorio sve prilaze i linije dodavanja prema bekovima i krilima.

Tako su Hrvat i Nizozemac kao glavni kreatori kod gostiju često ostajali bezidejni s loptom u nogama.

Druga stvar koja upada u fokus je broj zračnih duela kod Liverpoola. Watford je ciljano napadao Liverpoolovu najslabiju stranu, desnu, odnosno onu na kojoj igra Dejan Lovren. Gotovo svaka duga lopta Watfordovog vratara Bena Fostera išla je na Troya Deeneyja, iskusnog engleskog napadača koji je čitavih 90 minuta maltretirao Lovrena, radio mu dosta problema i činio ga najslabijim gostujućim igračem. Istovremeno, učinio je i da Lovren bude najaktivniji u obrani, a to je značilo da Watford u tome računa na njegove pogreške. To su i dočekali.

Djelomično je bio odgovoran kod sva tri gola, a dio odgovornosti snosi i Van Dijk

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod sva tri pogotka Lovren je bio djelomično odgovoran. Naravno, očajnu partiju uz njega odigrao je i Van Dijk, pa ne snosi hrvatski reprezentativac punu odgovornost.

Kod prvog gola izvukao je hrvatskog stopera izvan peterca, da bi ubačaj sa strane Doucoure prenio Sarru koji je postigao pogodak. Kod drugog Deeney je fantastičnom dubinskom loptom proigrao Sarra, a mladi Senegalac ostavio Lovrena i Van Dijka miljama iza sebe nevjerojatnim trkom, dok je kod trećeg pogotka Lovren ispao na početku Watfordove akcije te nije na vrijeme uspio zatvoriti Deeneyja koji se upisao u strijelce.

Trener Watforda znao je da je to najslabija točka Kloppovog sastava i ciljano ju je napadao. Uspio je u svom naumu i zasluženo odnio velika tri boda u grčevitoj borbi za ostanak.

Lovren se često ove sezone pitao zašto ne igra, a odgovor je još jednom na to pitanje bio i više nego lagan. Dodajmo i da je u posljednje tri sezone bio dio 11 Liverpoolovih poraza.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Više saznajte na izvornom linku: – Lovren je u dvije stvari bio najbolji na terenu, ali zato je Liverpool i izgubio / (index.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.