Ludwing von Sarajevo – scenaristički prvijenac saraejvskog pisca Edina Krehića biće prikazan na Sarajevo film festivalu


Pred nama je novi Sarajevo film festival koji će se održati u periodu od 11. do 18. augusta.Naravno kao i svake godine najznačajniji bosanskohercegovački festival ponudiće nam mnogo zanimljivog sadržaja, među kojima svakako treba izdvojiti scenaristički prvijenac sarajevskog pisca Edina Krehića.

Inspiracija roman “Jednog dana doći ću, oče”

Skupina uspješnih bosanskohercegovačkih intelektualaca inspiraciju za snimanje ovog filma koji se prikazuje u sklopu festivalskog programa „Kratki 1“ pronašla je u romanu Edina Krehića pod nazivom „Jednog dana doći ću, oče“. Naime, ovaj roman svakako je svojevrsno osvježenje za čitaoce širom Balkana, pa stoga i ne čudi to što je njegova radnja pretočena na filmsko platno. Za realiziranje ovog projekta svakako je bilo potrebno mnogo uloženog truda, a ovu činjenicu potvrđuje i kvalitet ekipe koja stoji iza ovog filma. Producent i režiser ovog filma je uspiješni australijski producent bosanskohercegovačkih korijena Reshad Strik, koji iza sebe ima dosta uspješnih produkcijskih poduhvata. Također, jedan od producenata je i Admir Avdić, a sve u produkciji „Mozaik Filmsa“.

Svojevrsni izazov

Nakon tri više nego uspješna romana sarajevskog pisca Edina Krehića, došao je trenutak da se okuša i u „filmskim vodama“. Međutim, iako ovaj put sa drugačijim zadacima sasvim je sigurno da će i ovaj Krehićev poduhvat biti podjednako uspješan kao i njegovi objavljeni romani. Tema filma je porodica koja u Bosni živi tokom 20. stoljeća, odnosno ono što je ta porodica doživjela tokom dva svjetska rata, perioda komunizma i dešavanja u posljednjem ratu u Bosni i Hercegovini. Kulturološko bogatstvo ovog romana, kao i njegov cjelokupni značaj sasvim zasluženo su za služeno našli svoj put do najprestižnijeg filmskog festivala u ovom dijelu Evrope.

Proekcija drugog dana festivala

Drugi dan Sarajevo Film Festivala 12.8.2017. biće rezervisan za proekciju ovog filma u trajanju od 51. minutu u prostorijama Art Cinema Kriteron sa početkom u 15h sati. Vjerujemo da će prostorije Art Cinema Kriteron sasvim sigurno biti male da zadovolje zahtjevima svih onih koji će željeti pogledati ovaj film.

Akos0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...