Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izjavio je tokom sastanka sa zamjenicom američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Deborah Menuti (Mennuti) da je prioritet u radu MUP-a borba protiv svih vidova kriminala, s posebnim naglaskom na terorizam i organizovani kriminal.

Na sastanku u Banjoj Luci je razgovarano o zajedničkoj saradnji, koja je ocijenjena kao zadovoljavajuća i kontinuirana, saopćeno je iz MUP-a RS.

Bila je ovo prva posjeta zamjenika američkog ambasadora u BiH resornom ministarstvu, a sagovornici su ovom prilikom izrazili spremnost za nastavak saradnje.

Zanimljivo da je ovo prva posjeta s obzirom na posljednje aktuelnosti u Bosni i Hercegovini, odnosno najave Milorada Dodika, stranačkog šefa Dragana Lukača, o prijenosu državnih nadležnosti na entitet.

Ono što Dodik želi, kako kaže, vratiti entitetu su oružane snage, obavještajna agencija, SIPA, UIO, VSTV, međutim na tu ideju je oštro reagovala međunarodna zajednica, između ostalog i Američka ambasada. Oni su kazali da će SAD potegnuti sankcije zbog ponašanja iz RS.

(avaz)