Magazinović: Podrška smjeni članova CIK-a koji djeluju protuustavno

Klix.ba

U povodu najave da bi Centralna izborna komisija BiH u toku ove sedmice mogla donijeti odluku o izboru delegata u Dom naroda, a gdje se na dosadašnjim sastancima razgovaralo i o sadržaju Odluke koja je u suprotnosti sa Ustavom, predsjednik Glavnog odbora SDP BiH i poslanik u Parlamentu BiH Saša Magazinović kaže da u potpunosti podržava smjenu članova CIK-a koji svjesno krše Ustav.

“Mora se po svaku cijenu zaustaviti praksa u kojoj je postalo “normalno“ da za građane važe propisi, zakoni i Ustav, a da ih institucije i pojedinci u njima krše bez ikakvih sankcija. Zbog toga snažno podržavam poništavanje eventualno neustavne Odluke i momentalnu smjenu članova CIK-a koji svoju ruku podignu za kršenje Ustava”, smatra Magazinović.

On kaže da bez obzira na sve ono što će se dešavati ove sedmice u Centralnoj izbornoj komisiji, treba utvrditi da li su, i ako jesu, koji od članova ove institucije korumpirani, ucijenjeni ili politički zavisni u donošenju odluka.

“Zbog važnosti institucije CIK-a i procesa koje vode, sve institucije sistema, uključujući Tužilaštvo, trebaju sa punom pažnjom pratiti dešavanja i u skladu sa svojim ingerencijama reagovati.”

Magazinović naglašava da će posebno biti važno u situaciji kada poduzetim radnjama i donesenim odlukama može biti stvoren potpuno drugačiji poredak od onoga propisanog Ustavom, te kada se na ovaj način praktično dešava rušenje ustavnog poretka.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...